Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vlasy vedia podľa vedcov predpovedať jedno vážne ochorenie: Až dvakrát vyššie riziko!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Stresové hormóny zistené vo vlasoch by mohli potenciálne predpovedať riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice, naznačuje nová štúdia. U jedincov so zvýšenými hladinami je údajne dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že zažijú kardiovaskulárnu príhodu.

Holandskí vedci skúmali dlhodobé hladiny kortizolu a jeho neaktívnej formy, kortizónu, ktorý sa nachádza vo vlasoch. Prítomnosť týchto hormónov naznačuje, že osoba bola v predchádzajúcich mesiacoch vystavená steroidnému hormónu glukokortikoidu, (trieda steroidných hormónov vylučovaných ako reakcia na stres).

Kortizol a kortizón ovplyvňujú metabolizmus a rozloženie tukov v tele. Existujú však obmedzené údaje o ich vplyve na dlhodobé kardiovaskulárne ochorenia. Na rozšírenie týchto poznatkov výskumníci analyzovali hladiny kortizolu a kortizónu vo viac ako 6241 vzorkách vlasov odobratých od dospelých mužov a žien, ktorí sa zúčastnili viacgeneračnej štúdie, píše EurekAlert.

Vlasy vedia podľa vedcov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia sledovala každého účastníka v priemere päť až sedem rokov, vďaka čomu sa vedci snažili pochopiť dlhodobý vzťah medzi hladinami kortizolu a kortizónu a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Počas tohto obdobia bolo hlásených 133 prípadov kardiovaskulárnych ochorení. Účastníci so zvýšenými hladinami kortizolu a kortizónu mali dvojnásobnú pravdepodobnosť výskytu kardiovaskulárnej príhody počas svojho života. Toto riziko sa zvýšilo na viac ako trojnásobok u jedincov vo veku 57 rokov alebo mladších. U osôb vo veku 57 rokov a starších sa však nezistila žiadna významná súvislosť medzi hladinami kortizolu a kortizónu vo vlasoch a kardiovaskulárnymi chorobami. 

Vlasy vedia podľa vedcov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Autori dúfajú, že analýza vlasov by sa mohla využiť ako test, ktorý môže pomôcť lekárom určiť, ktorí jedinci môžu byť vystavení vysokému riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Experti uznávajú, že štúdia má niekoľko obmedzení, vrátane toho, že je pozorovacia a nedokazuje, že stres spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia, ale naznačuje, že sú spojené. Poznamenávajú tiež, že väčšina účastníkov boli belosi a pochádzali z jednej oblasti Holandska, takže zistenia nemusia byť zovšeobecniteľné na iné populácie. Hoci boli v analýze upravené údaje o veku, pohlaví, obvode pása, fajčení, krvom tlaku a cukrovke 2. typu, môžu existovať ďalšie nemerané faktory, ktoré mohli ovplyvniť výsledky.

Viac o téme: SrdceStresInfarktMŕtvicaVlasy Kardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu