Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Chcete predísť riziku úmrtia na chrípku či zápal pľúc? Venujte sa tejto aktivite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci prišli s novou štúdiou, kde tvrdia, že 150 minút cvičenia týždenne pomáha predchádzať riziku úmrtia na chrípku a zápal pľúc. Nemusí ísť pritom nutne o cvičenie vo fitness centre. Tiež prišli so zistením, aké množstvo cvičenia už neprináša potrebný efekt.

Podľa štúdie publikovanej v British Journal of Sports Medicine aeróbna aktivita a aktivita na posilnenie svalov znižuje riziko úmrtia na chrípku a zápal pľúc o 48 percent. Aeróbna aktivita alebo kardio, nemusí znamenať pravidelné navštevovanie telocvične, uviedla štúdia. Tento typ pohybu je čokoľvek, čo rozprúdi srdcovú frekvenciu a potné žľazy, vrátane rýchlej chôdze, plávania, bicyklovania, behu alebo chôdzy po schodoch. Cvičenia, ako je zdvíhanie závaží, drepy, výpady alebo dokonca ťažká práca v záhrade, sa tiež môžu považovať za aktivitu na posilnenie svalov, informovala štúdia.

Chcete predísť riziku úmrtia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia sa opierala o údaje z prieskumu viac ako 570 000 ľudí z amerického National Health Interview Survey v rokoch 1998 až 2018. Ľudia v prieskume uvádzali svoje návyky pri fyzickej aktivite a následne ich experti rozdelili do skupín podľa toho, ako dobre dodržiavali odporúčané množstvo cvičenia. V priemere boli respondenti sledovaní deväť rokov po prvotnom prieskume. Na chrípku alebo zápal pľúc v tom čase zomrelo 1 516 ľudí. Chrípka aj pneumónia patria medzi hlavné príčiny úmrtí na celom svete, uvádza CNN. Vo všeobecnosti teda zistili, že 150 minút cvičenia týždenne pomáha predchádzať riziku úmrtia na chrípku a zápal pľúc. 

Štúdia tiež tvrdí, že aj keď sa vám nepodarí dosiahnuť odporúčané množstvo, určitá aktivita môže stále poskytnúť väčšiu ochranu ako žiadna. Štúdia ďalej ukázala, že u ľudí, ktorí dosiahli viac ako 600 minút týždenne aeróbnej aktivity, nebol zaznamenaný žiadny ďalší prínos. Autori poznamenali, že išlo o pozorovaciu štúdiu, čo znamená, že na základe jej výsledkov nemôžu s istotou tvrdiť, čo spôsobuje alebo zabraňuje úmrtiam - len aké faktory boli spojené s úrovňou rizika.

Viac o téme: ChrípkaCvičenieZápal pľúc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu