Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mattel predstavil najnovšiu Barbie: Zabudnite na zaužívaný ideál krásy, takto má vyzerať bábika súčasnosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americký hračkársky gigant Mattel v minulosti čelil kritike, že tradičná Barbie nepredstavuje skutočnú ženu. Posledné roky sa snaží svoju povesť naprávať, keď vytvoril bábiku s načúvacím prístrojom či protetickou končatinou. Najnovšie svoj sortiment rozšíril o Barbie s Downovým syndrómom.

Spoločnosť Mattel nedávno prijala inkluzívnejší prístup vo výrobe ikonickej bábiky Barbie. Dlhodobo totiž čelila kritike za to, že dáva dievčatám vzor ženského typu tela s nereálnymi proporciami. Nová bábika je súčasťou radu Mattel Barbie Fashionistas, ktorého cieľom je ponúknuť rozmanitejšie znázornenie krásy a bojovať proti stigme spojenej s telesným postihnutím. Predchádzajúce Barbie Fashionistas zahŕňali napríklad bábiku na invalidnom vozíku či s kožným ochorením vitiligo, ktoré spôsobuje, že niektoré časti kože strácajú pigment. 

Mattel predstavil najnovšiu Barbie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V prípade najnovšej Barbie Mattel spolupracoval s organizáciou National Down Syndrome Society na tvare, oblečení a doplnkoch, aby sa zabezpečilo, že bude presne reprezentovať osobu s Downovým syndrómom. Bábika má dlhší trup, guľatejšiu tvár, menšie uši, plochý nos a mierne zošikmené oči v mandľovom tvare.

Mattel predstavil najnovšiu Barbie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nosí tenisky na suchý zips a ružové protetické pomôcky na podopieranie nôh a členkov tak, ako niektoré deti s týmto syndrómom. Nový vzor šiat Barbie s naberanými rukávmi znázorňuje motýle a žltej a modrej farby, čo sú symboly a farby spojené práve s povedomím o Downovom syndróme.

Viac o téme: HračkaBábikaBarbieDownov syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu