Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hygienička varuje: Toto nikdy nerobte hneď po zjedení čokolády, môže to spôsobiť veľkú škodu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Veľkonočné sviatky, ale zďaleka nielen tie, sa u mnohých spájajú s množstvom čokolády a sladkostí. Hoci striedma konzumácia sladkého je pre naše zdravie v poriadku, veľké množstvo môže spôsobiť problémy. To platí aj pre zuby, v ktorých sa môže vytvoriť kaz.

Dentálna hygienička Amanda Sheehanová pre Express.co.uk povedala: "Vysoké množstvo cukru v čokoláde môže spôsobiť škodlivé ukladanie zubného povlaku, ktorý, ak zostane na zuboch, môže viesť k tvorbe zubnému kazu a môže prispieť k ochoreniu ďasien." 

Hoci konzumácia príliš veľkého množstva čokolády môže byť škodlivá pre zuby, dobrou správou je, že zubnému kazu a ochoreniu ďasien sa dá predchádzať, najmä ak sa o zdravie ústnej dutiny dobre staráme. Jedným z nich je určite čistenie zubov po jedení sladkého. Je tu však jedna vec, na ktorú si treba dať v tejto súvislosti pozor. "Uistite sa, že po zjedení čohokoľvek, čo obsahuje kyselinu alebo cukor, počkáte aspoň polhodinu, kým si umyjete zuby, aby ste si udržali silnú sklovinu," radí Sheehanová. 

Hygienička varuje: Toto nikdy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vždy choďte spať s čistými zubami; produkcia slín je totiž v noci znížená, čo znižuje ich účinnosť pri neutralizácii kyselín produkovaných pretrvávajúcim povlakom. Odborníci okrem toho ľuďom, ktorí mávajú chuť na sladké po jedle, odporúčajú počkať s jeho konzumáciou nejaký čas, čo poskytne ústam dostatok času na obnovenie úrovne kyslosti.

Viac o téme: ZubyČokoládaSladkostiZubný kaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu