Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nové VIDEO zvnútra reaktora vo Fukušime vyvoláva hrôzu: O tomto experti doteraz netušili!

(Zdroj: Youtube/Nippon TV News 24 Japan)

TOKIO - Snímky zachytené robotickou sondou vo vnútri jedného z troch roztavených reaktorov v zničenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima ukázali odhalené oceľové tyče v hlavnej nosnej konštrukcii a chýbajúce časti jej hrubej vonkajšej betónovej steny. To vyvoláva obavy z jej odolnosti voči prípadnému zemetraseniu.

Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), od minulého roka posiela robotické sondy do primárnej zadržiavacej komory 1. bloku. Nové zistenia, zverejnené v utorok, pochádzajú z najnovšej sondy, uvádza agentúra AP. Podvodné diaľkovo ovládané vozidlo s názvom ROV-A2 bolo poslané do podstavca bloku 1, nosnej konštrukcie priamo pod jadrom. Približne päťminútové video ukázalo, že 120-centimetrový hrubý betónový exteriér podstavca bol značne poškodený v blízkosti jeho spodnej časti, čím sa odhalila oceľová výstuž vo vnútri. Zábery odhalenej oceľovej výstuže vyvolali obavy o bezpečnosť reaktora.

Video nasnímané robotom tiež ukázalo, že roztavenie v každom reaktore mohlo prebiehať inak, uviedli predstavitelia TEPCA. Hovorca Keisuke Matsuo novinárom povedal, že oceľová výstuž je do značnej miery neporušená, ale spoločnosť plánuje v najbližších mesiacoch ďalej analyzovať údaje, aby zistila, či a ako možno zlepšiť odolnosť reaktora voči zemetraseniu. Vo vnútri troch reaktorov zostáva asi 880 ton vysoko rádioaktívneho roztaveného jadrového paliva. Robotické sondy poskytli nejaké informácie, no stav roztavených trosiek je stále veľkou neznámou. Guvernér Fukušimy Masao Uchibori naliehal na TEPCO, aby "rýchlo vyhodnotila úroveň odolnosti voči zemetraseniu a poskytla informácie tak, aby obyvatelia prefektúry mohli ľahko pochopiť a zmierniť obavy obyvateľov a ľudí v celej krajine"

Podľa Matsua údaje zozbierané z najnovšej sondy pomôžu odborníkom prísť s metódami odstraňovania trosiek a analyzovať roztavenie v roku 2011. TEPCO tiež plánuje použiť údaje na vytvorenie trojrozmernej mapy detailov roztaveného paliva a trosiek. Na základe údajov zozbieraných z predchádzajúcich sond a simulácií experti uviedli, že väčšina roztaveného paliva vo vnútri bloku 1 spadla na dno primárnej zadržiavacej komory, ale niektoré mohli prepadnúť aj do betónového základu. Očakáva sa, že skúšobné odstraňovanie roztavených úlomkov sa na 2. bloku začne koncom tohto roka. Odvoz vyhoreného paliva z chladiaceho bazéna reaktora 1. bloku sa má začať v roku 2027 s desaťročným oneskorením.

Viac o téme: CunamiJadrová elektráreňZemetrasenie JaponskoFukušimaJadrová havária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu