Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Žena darovala telo manžela, ktorý zomrel na cirhózu, vede: Keď zistila, čo s ním spravili... HRÔZA!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Žena, ktorej manžel daroval svoje telo lekárskej vede, bola šokovaná, keď zistila, že ho v skutočnosti odovzdali armáde a vyhodili do vzduchu. Zodpovedné výskumné centrum totiž telo odovzdalo ministerstvu vnútra bez súhlasu manželky. Špeciálny agent FBI uviedol, že podobné praktiky sú v USA pomerne bežné.

Steve Hansen bol jedným z približne 20 000 ľudí, ktorí každoročne darujú svoje orgány, pričom 47 z 50 štátov USA tento akt reguluje prostredníctvom zákona o jednotných anatomických daroch. Práve v ňom sú stanovené pravidlá a normy pre darcovstvo tela a orgánov. Základom darcovstva je informovaný súhlas buď darujúcej osoby, alebo jej blízkych. 

Keď sú všetky dohody podpísané, zvyčajne existuje podmienka, že telo sa použije na výskum alebo vzdelávanie, ale nie vždy to tak je. Agent FBI Paul Micah Johnson, ktorý vyšetroval prípad približne desať rokov, uviedol, že existuje"obrovský šedý a čierny trh s mŕtvymi ľudskými telami. "Lekársky výskum, najmä vzdelávanie, je vágny pojem a nie je jasne definovaný ani v zákone o jednotných anatomických daroch. Zavádzanie rodín v tomto odvetví je celkom bežné," vyhlásil. 

 

“Steve Hansen was one of the 20,000 people or so that donate their bodies every year, with 47 of the 50 US states...

Posted by LeClara Whitlock on Tuesday, March 28, 2023

Hansen zomrel v roku 2012 na cirhózu pečene. Lekári vyhodnotili, že jeho orgány nie sú dostatočne zdravé na darovanie, preto vdove Jill odporučili, aby ich darovala vede. "Predstavovala som si, že bude v nejakom zdravotníckom zariadení. Myslela som, že je skvelý kandidát na to, aby sa odborníci dozvedeli o dôsledkoch alkoholizmu a o tom, čo to robí s telom," povedala. Po prevoze do Biologického výskumného centra v Arizone však bolo Stevovo telo predané ministerstvu obrany. Jill bola informovaná, že ho použili ako nárazovú figurínu pri simulovanom výbuchu vozidla HMMWV (vojenské terénne vozidlo). Telo ministerstvu odovzdal zakladateľ výskumného centra Stephen Gore bez súhlasu Jill. Telo jej manžela bolo použité na množstvo vojenských a balistických testov, ktoré podľa súdnych dokumentov viedli k "jeho úplnému zmrzačeniu a znesväteniu". "Bola som zdrvená. Nikdy by som to neurobila, keby som vedela, že skončí takto," uviedla skormútená žena. 

Žena darovala telo manžela,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď FBI v roku 2014 preverila Goreov sklad, našli v ňom veľmi znepokojujúce veci. Súd ho následne odsúdil na rok väzenia a na štyri roky podmienečne. Johnson je presvedčený o tom, že hoci je odvetvie darcovstva tela určite potrebné pre vedu a výskum, zostáva ešte veľa práce na budovaní dôvery s verejnosťou. "Bolo by pekné, keby existovala jedna kniha pravidiel pre všetkých. V ideálnom prípade by to boli federálne pravidlá a vzťahovali by sa na každého, kto sa zaoberá časťami ľudského tela - ziskové, neziskové subjekty, všetky podľa jedného súboru pravidiel," dodal. 

Viac o téme: Darcovstvo orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu