Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Žena (55) zažívala šesťkrát denne orgazmus... v ľavej nohe! Bizarný fenomén, takto sa prejavoval

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

UTRECHT - Lekári vo svojej štúdii informovali o prípade ženy, ktorá vyhľadala odbornú pomoc kvôli nežiadúcim pocitom orgazmu v ľavej nohe. Zistili, že za týmto bizarným problémom stojí poškodenie nervov v mozgu. Zdá sa, že rovnakým poškodením možno vysvetliť aj fetiš nôh.

Nie každý už počul o syndróme orgazmu nôh. Aj keď to môže znieť neuveriteľne, niektorí ľudia ho naozaj pociťujú vo svojich dolných končatinách. Príkladom je 55-ročná žena žijúca v Holandsku, ktorá vyhľadala lekársku pomoc po tom, ako sa v jej ľavej nohe začali prejavovať nežiaduce pocity orgazmu. Lekári o jej prípade informovali v štúdii z roku 2013. 

Prebiehal od chodidla cez lýtko do vagíny a hlavy

Symptómy sa u pacientky prvýkrát objavili po odstránení žlčníka v roku 2008, po ktorom začala pociťovať nezvyčajné brnenie v nohe. Lekári to pripísali poškodeniu nervov - dysestézii a nasadili jej dennú dávku antidepresív. Len pár dní po užití paroxetínu však žena začala pociťovať samovoľne sa vyskytujúce pocity orgazmu na ľavej nohe. "Tieto pocity mali šklbavý charakter, ktorý prebiehal od jej ľavého chodidla cez ľavé lýtko do vagíny a hlavy, hoci s menšou intenzitou. Tieto nechcené pocity boli ako skutočný orgazmus, krátkeho trvania (asi päť až šesť sekúnd), bez sexuálnej túžby alebo sexuálnych myšlienok. Orgazmické pocity boli často sprevádzané vaginálnou lubrikáciou a inkontinenciou moču," napísali autori štúdie. 

Žena (55) zažívala šesťkrát
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nesprávna interpretácia senzorických informácií mozgom

Holanďanka nežiaduce orgazmy niekedy zažívala päť až šesťkrát denne. Napriek tomu tento bizarný problém neovplyvnil jej intímny život s manželom; týždenne sa spolu milovali trikrát. Prirodzene však nebolo príjemné zažívať orgazmus kedykoľvek a kdekoľvek. Zaujímavé tiež bolo, že žena dokázala vyvolať orgazmus v nohe stimuláciou kože naľavo od vulvy. Fungovalo to aj opačne - keď stimulovala malú oblasť na ľavej nohe, cítila slastné pocity vo vagíne. Lekári jej urobili snímky chodidla a členka, ktoré neodhalili nič nezvyčajné. Napriek množstvu rôznych testov nedokázali prísť s jednoznačným vysvetlením, no predpokladali, že problém môže spočívať v nervovom systéme. Tvrdili, že poškodenie nervov malo za následok nesprávnu interpretáciu senzorických informácií mozgom. Ten nedokázal rozlíšiť medzi zmyslovým vstupom na ľavej nohe a pohlavných orgánoch, čo viedlo k syndrómu orgazmu nohy. 

Žena (55) zažívala šesťkrát
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zdá sa, že rovnako možno vysvetliť aj fetiš nôh. Riaditeľ Centra pre mozog a kogníciu na Kalifornskej univerzite v San Diegu Vilayanur Ramachandran pred časom uviedol, že časť mozgu spracovávajúca pocity z nôh je blízka časti, ktorá registruje stimuláciu pohlavných orgánov. Vzhľadom na to si myslí, že nie je žiadnym prekvapením, že sa jeden pocit môže prejaviť v rôznych častiach tela.

Viac o téme: MozogNohaOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu