Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci konečne objasnili záhadu o tajomnom vesmírnom objekte, ktorý preletel okolo Slnka

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

NEW YORK - Vedcom sa podarilo vysvetliť neočakávanú dráhu tajomného vesmírneho telesa nazvaného Oumuamua, ktoré ako prvý objekt z cudzieho hviezdneho systému preletelo v roku 2017 okolo Slnka. V štúdii zverejnenej v časopise Nature došli k záveru, že jeho pohyb ovplyvnilo uvoľňovanie molekúl vodíka pri prelete Slnečnou sústavou. Zástancov teórie, podľa ktorej môže byť Oumuamua dôkazom o existencii mimozemskej civilizácie, ale nová hypotéza nepresvedčila, napísal denník The Times.

Objavenie telesa Oumuamua pred šiestimi rokmi bolo pre astronómov veľmi významné, pretože po prvýkrát mohli pozorovať v Slnečnej sústave objekt, ktorý z nej nepochádza. Neobvyklý bol aj jeho podlhovastý tvar - 400 metrov dlhý objekt meral na dĺžku desaťkrát toľko čo na šírku. Jeho dráhu a zrýchlenie navyše nebolo možné vysvetliť iba gravitačným pôsobením Slnka. Veľmi rýchlo sa objavili názory, že dráhu telesa by vysvetľoval pohon, napríklad solárny. Teóriu o mimozemskej lodi podporil aj astronóm z Harvardskej univerzity Avi Loeb, ktorý o asteroide dokonca napísal knihu s názvom Extraterrestrial: First Sign of Intelligent Life Beyond Earth (Mimozemský: Prvý dôkaz o inteligentnom živote mimo Zeme). 

Astronómovia v novej štúdii tvrdia, že pohyb telesa sa dá vysvetliť faktom, že sa z jeho povrchu pri prelete okolo Slnka uvoľňovali molekuly vodíka, ktoré sa predtým pri rádiolytickej reakcii oddelili z ľadu. Jeden z členov vedeckého tímu Darryl Seligman uviedol, že práve preto teleso nemalo chvost ako bežná kométa, pri ktorej sa pri sublimácii ľadu uvoľňujú aj čiastočky prachu. Astronóm Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Marco Micheli uviedol, že prednosťou tohto vysvetlenia je to, že "je kompatibilný s naším chápaním toho, ako medzihviezdne objekty vznikajú, a nepredpokladá, že obsahujú exotický materiál, ktorý by nebol známy z komét v slnečnej sústave". 

Loeba ale ich závery nepresvedčili a tvrdiť, že teleso je kométou, aj keď ako kométa nevyzerá, je podľa neho neudržateľné. "To je ako povedať, že slon je zebra, ale bez pruhov," povedal. "Niekedy si pripadám ako dieťa v rozprávke Hansa Christinana Andersena, ktoré vidí, že cisár ide v sprievode bez šiat, zatiaľ čo dospelí trvajú na tom, že oblečený je. V tomto prípade je tým cisárom Oumuamua a šaty sú ten neviditeľný chvost kométy," dodal. Debata o tom, či Oumuamua môže byť dôkazom existencie mimozemskej civilizácie, má podľa Seligmana jeden nepríjemný vedľajší efekt - zatieňuje fakt, že objekt je úplne mimoriadny aj vo chvíli, keď o ňom ako o mimozemskej lodi neuvažujeme.

Viac o téme: Vesmírne telesoUFOOumuamua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu