Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci odhalili nečakaný a veľmi nepríjemný príznak COVIDU-19: Idú z neho zimomriavky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HANOVER - Tvárová slepota by mohla byť najnovším prírastkom do už aj tak dlhého zoznamu symptómov ochorenia COVID-19. Naznačil to nový výskum. Má síce niekoľko obmedzení, no zdá sa, že niektorí ľudia, ktorí prekonali túto nákazu, majú ťažkosti s rozpoznávaním tvárí či navigáciou. Výskumníkov o tom presvedčil tento prípad.

COVID-19 bol v minulosti spájaný s množstvom neurologických symptómov, ako je mozgová hmla či strata čuchu a chuti. Podľa nového výskumu zverejneného v magazíne Cortex sa ale zdá, že medzi ne patrí aj takzvaná tvárová slepota alebo prosopagnóza. 

Bolo to, ako keby hlas môjho otca vyšiel z tváre cudzinca

Výskumníci z Dartmouth College načrtli prípad 28-ročnej Annie, ktorej v marci 2020 diagnostikovali covid. Po obnovení príznakov o dva mesiace neskôr uviedla, že má problémy s rozpoznávaním tvárí, vrátane tvárí svojej rodiny, a problémy s navigáciou. Nespoznala ani svojho vlastného otca. "Bolo to, ako keby hlas môjho otca vyšiel z tváre cudzinca," povedala. Zhoršili sa aj jej navigačné schopnosti, čo je podľa odborníkov často vidieť po traume mozgu. "Kombinácia prosopagnózie a navigačných deficitov, ktoré mala Annie, je niečo, čo upútalo našu pozornosť, pretože tieto dva deficity často idú ruka v ruke po tom, čo niekto mal buď poškodenie mozgu, alebo vývojové deficity," vysvetlil hlavný spoluautor štúdie Brad Duchaine. 

Vedci odhalili nečakaný a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mala problém naučiť sa nové identity

V sérii testov, ktorých cieľom bolo zistiť závažnosť problémov pacientky s rozpoznávaním tváre, sa ukázalo, že Annie mala mimoriadne ťažkosti s rozpoznávaním známych tvárí a učením sa identity neznámych. V prvom teste jej výskumníci ukázali 60 obrázkov tvárí celebrít a požiadali ju, aby ich pomenovala. Žena správne identifikovala 29 percent zo 48 celebrít. Kontrolná skupina pritom dokázala identifikovať takmer 84 percent. V inom teste mala Annie rozlíšiť celebritu od jej dvojníka. To sa jej podarilo v 69 percentách, pričom kontrolná skupina správne identifikovala až 87 percent celebrít. Pacientka sa napokon snažila naučiť a potom rozpoznať predtým neznámu tvár. "Naše výsledky testu s neznámymi tvárami ukazujú, že nešlo len o to, že si Annie nevedela spomenúť na meno alebo životopisné informácie slávnej osoby, ktorú poznala, ale má naozaj problém naučiť sa nové identity," zhodnotila členka tímu Marie-Luise Kieselerová. 

Vedci odhalili nečakaný a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aby experti zistili, či prosopagnóziu po prekonaní covidu zažili aj iní, zhromaždili údaje od 54 ľudí, ktorých príznaky nákazy trvali dvanásť týždňov alebo dlhšie, a od 32 ľudí, ktorí sa z infekcie úplne zotavili. Jedným z problémov, ktorý mnohí respondenti uviedli, boli ťažkosti s vizualizáciou rodiny a kamarátov. Výsledné zistenia obmedzuje najmä nedostatočná veľkosť vzorky a samohlásenie symptómov. Napriek tomu vedci zdôrazňujú potrebu budúceho výskumu potenciálnych problémov vnímania spojených s COVID-19.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19ProsopagnózaTvárová slepota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu