Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Žene sa na ruke po cvičení Jogy objavila čudná modrina, ktorá nezmizla: Hrozivá diagnóza

(Zdroj: Getty Images)

PHILADELPHIA - Nemenovaná žena si pri cvičení akrojogy vykrútila ruku a o niečo neskôr na nej spozorovala zvláštnu, zeleno-modrú modrinu. Nepomáhali ľadové obklady ani odpočinok. Záhadu vyriešili až lekári. Ukázalo sa, že v skutočnosti nejde o modrinu, ale o zriedkavý, pomaly rastúci nádor.

Lekári opísali zvláštny prípad zhruba tridsaťročnej ženy v novej správe zverejnenej v časopise JAMA Dermatology. Pacientka uviedla, že modrina sa objavila niekoľko dní po tom, čo si vykrútila ľavú ruku pri cvičení akrojogy. Modrina nezmizla ani po dvoch rokoch, a tak vyhľadala odbornú pomoc. 

Lekári si počas vyšetrenia všimli na vrchu ruky nejasný stvrdnutý modro-zelený plak. Röntgen odhalil opuch mäkkého tkaniva a magnetická rezonancia ukázala malú hmotu ležiacu tesne pod kožou. Tkanivo odobraté z tejto hmoty bolo plné tukových buniek, pigmentu obsahujúceho železo nazývané hemosiderín a dlhých štíhlych buniek známych ako vretenovité bunky. Tie sa objavujú v rôznych nádoroch kože, výstelkách vnútorných orgánov, kostí a mäkkých tkanív. 

Zistilo sa, že žena mala hemosiderotický fibrolipomatózny nádor (HFLT), zriedkavý typ, ktorý sa najčastejšie tvorí na chodidle alebo členku. O podobnom nádore odborníci prvýkrát informovali v roku 2000. Výskum naznačuje, že tieto abnormálne výrastky sú zvyčajne benígne a zriedkavo sa stávajú rakovinovými. Podľa lekárov sa abnormálna hmota zrejme tvorí ako výsledok reaktívneho zápalového procesu po tom, čo osoba utrpí traumatické zranenie. Taktiež k tomu môže dochádza v dôsledku poškodenia krvných ciev, čo nejakým spôsobom urýchľuje tvorbu nádorov. Na potvrdenie skutočnej príčiny je ale potrebný ďalší výskum. 

Viac o téme: JogaModrinaNádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu