Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci konečne zistili, čo spôsobuje nepríjemný následok dlhodobého COVIDU-19: Trpeli ste ním aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN- Milióny ľudí, ktorí po nákaze koronavírusom stratili čuch, môžu mať dlhotrvajúcu a neobvyklú imunitnú reakciu, ktorá im ničí bunky v nose. Nové zistenia by mohli pripraviť pôdu pre nové spôsoby liečby straty čuchu po tomto víruse.

Odkedy si lekári všimli, že mnoho pacientov s covidom-19 prestalo na dlhší čas cítiť najrôznejšie pachy, nebolo jasné, či vírus poškodzuje zmyslové bunky v nose, oblasti mozgu, ktoré spracovávajú čuchové informácie, alebo oboje. Preto analyzovali nosové tkanivo pacientov s covidom-19 a zistili, že ľudia, ktorí mali dlhodobé problémy s čuchom, mali vo vnútri jemnej nosovej sliznice imunitné bunky vyvolávajúce zápal. Tie tiež zrejme likvidovali dôležité zmyslové bunky, uviedol neurovedec Bradley Goldstein z Dukeovej univerzity v Severnej Karolíne. Neobvyklá imunitná reakcia bola pozorovaná iba u pacientov, u ktorých strata čuchu pretrvávala niekoľko mesiacov. 

Vedci konečne zistili, čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Neobvyklá imunitná reakcia

Vedci skúmali tkanivo z nosovej sliznice 24 pacientov s covidom-19, vrátane deviatich, ktorí stratili čuch na dobu najmenej štyroch mesiacov. Vďaka nim zistili, že takzvané T-bunky infiltrovali nosovú sliznicu, kde sa nachádzajú nervové bunky čuchu. Neobvyklá imunitná reakcia bola pozorovaná aj napriek tomu, že u pacientov už vírus nebol zistiteľný, čo naznačuje, že pretrváva aj po odznení infekcie. Keď sa vedci zamerali na počet zmyslových buniek, ktoré sa podieľajú na čuchu, zistili, že tí, ktorí trpeli dlhodobou stratou čuchu, ich mali výrazne menej. Pravdepodobne preto, že jemná nosová sliznica bola poškodená zápalom vyvolaným T-bunkami. "Podobná nevyspytateľná imunitná reakcia by mohla vysvetľovať aj ďalšie príznaky takzvaného dlhého covidu," uviedol Goldstein. 

Vedci konečne zistili, čo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nové spôsoby liečby 

Najmenej päť percent ľudí, ktorí počas koronavírusovej infekcie stratia čuch, tento zmysel rýchlo alebo úplne neobnovia, čo celosvetovo predstavuje asi 15 miliónov ľudí, uviedli vedci v časopise BMJ. "V súčasnej dobe nemáme k dispozícii žiadnu špecifickú, účinnú liečbu," povedal Goldstein. "Aby sme mohli vyvinúť terapiu, musíme pochopiť problém: čo je poškodené a kde," dodal.

Podľa autorov štúdie by ich zistenia mohli pripraviť pôdu pre nové spôsoby liečby straty čuchu po covide. Jednou z možností je blokovať imunitné bunky spôsobujúce zápal lokálne v nosovej sliznici, čo je časť tela, ktorá je ľahko dosiahnuteľná pomocou krémov a sprejov. "Tieto zistenia nás povzbudzujú a dúfame, že objavíme nové spôsoby liečby," povedal Goldstein.

Viac o téme: ImunitaČuchCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu