Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Starovekí Gréci vymysleli najohavnejší spôsob usmrtenia človeka: Už len pri čítaní budete trpieť

(Zdroj: Youtube/Hassen Bazarbacha)

LONDÝN - Premýšľať nad smrťou je nepríjemné, i keď to všetkých skôr či neskôr čaká. Niektoré metódy usmrtenia sú ale skutočne ohavné. Príkladom je starogrécka metóda popravy, ktorú autenticky zobrazuje táto simulácia. Mnohí sa zhodli na tom, že ide o najhorší možný spôsob, ako pripraviť človeka o život.

Pravdepodobne nie je žiadnym prekvapením, že ľudia v minulosti umierali rôznymi spôsobmi, častokrát, žiaľ, skutočne ohavnými. Výnimkou nie je ani starogrécky vynález bronzového býka, ktorý doslova uvaril obete zaživa. Koncept navrhol Phalaris - tyran z Akragasu, gréckej kolónie na Sicílii, a zrealizoval ho jeho sochár Perilaus, píše portál Unilad. Bronzový býk mal slúžiť ako prostriedok na mučenie a zabíjanie zločincov. Historici sa často zmieňujú o Phalarisovej krutosti, pričom niektorí naznačujú, že mal sklony ku kanibalizmu. 

Koncept usmrtenia je síce jednoduchý, no o to strašidelnejší. Pozostáva z dutej sochy býka vyrobenej z bronzu. Pántové dvere na jeho chrbte odhaľujú komoru, v ktorej uzamykali a uväzňovali obete. Pod bruchom býka sa potom zapálil oheň, čo spôsobilo, že sa človek vo vnútri pomaly opekal zaživa. Tým sa ale utrpenie nekončilo. Hlava býka obsahovala systém rúrok, ktoré výkriky obete premieňali na zvuky rozzúreného býka. Legenda hovorí, že Perilaus pri zdôrazňovaní hudobného aspektu zariadenia povedal Phalarisovi: "Výkriky obete k vám budú prenikať cez píšťaly ako najnežnejšie, najžalostnejšie a najmelodickejšie hukoty." 

Podľa epizódy Discovery‘s Death Machines starodávne texty naznačujú, že Phalaris chcel vyskúšať hudobné schopnosti býka. Po tom, čo presvedčil svojho verného sochára, aby vliezol dovnútra zvieraťa a začal kričať, zavrel dvere a zapálil pod ním oheň. Systém fungoval podľa plánu, akurát tento test stál život práve toho človeka, ktorý bronzového býka vyrobil. Phalarisova krutovláda sa skončila, keď ho v roku 554 pred Kristom zvrhol nový vodca menom Telemachus a zlovestným zvratom osudu bol bývalý utláčateľ údajne zabitý práve v bronzovom býkovi.

Viac o téme: PopravaBronzový býkPhalaris
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu