Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Plesnivý chlieb je zradný: Pre toto nejedzte ani tie časti, ktoré vyzerajú ešte čerstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počas rušných pracovných dní je ľahké stratiť prehľad o tom, čo v kuchyni je a nie je ešte "v záruke". Sú potraviny, u ktorých už voľným okom rozoznáte, že sú po dátume spotreby, no sú aj potraviny, ktoré môže byť ťažšie identifikovať. Pleseň sa môže objaviť aj tam, kde ju na prvý pohľad nezbadáte.

Pri väčšine plesní, ktoré postihujú jedlo, ide o eukaryotické organizmy. Ich plodnice sa usádzajú na povrchu akejkoľvek povrchu, na ktorý sa upevnili. Pod povrchom však zúri vojna húb a hostiteľov, ktorá sa tiahne za viditeľnou plesňou, s ktorou sa môžeme stretnúť napríklad na chlebe, opisuje IFLScience.

V závislosti od jedla môže pleseň preniknúť hlboko do jadra pomocou série koreňov nazývaných hýfy, ktoré sa veľmi ľahko šíria na mäkkých potravinách, ako je práve chlieb. Niektoré plesne sú bezpečné na konzumáciu, ľudia ich obľubujú napríklad v „modrom“ syre alebo sójovej omáčke. Existuje však mnoho plesní, ktorým sa treba vyhnúť. Ak zjete napríklad viditeľné plodnice alebo hýfy, nemusí to byť pre vás príjemné. 

Plesnivý chlieb je zradný:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Viditeľná pleseň naznačuje, že huba dosiahla štádium rozmnožovania a vysiela spóry, ktoré sa ľahko a rýchlo začnú predierať zvyškom chleba. Je nepravdepodobné, že by bol infikovaný iba jeden krajec z bochníka

Aj keď je pravda, že môžete mať šťastie a mať na chlebe nezhubný druh plesne, zistenie rozdielu medzi dobrou a zlou plesňou je takmer nemožné. Hrozba sa vzťahuje na akúkoľvek potravinu, ktorá bola kontaminovaná. Business Insider opísal prípad staršieho páru, ktorý bol prevezený do nemocnice so silnými svalovými triaškami po tom, čo zjedol plesnivú polievku z konzervy. Páchateľom bol Penicillium crustosum, o ktorom je známe, že uvoľňuje mykotoxíny - druh jedu.

Účinky niektorých mykotoxínov pochádzajúcich z potravín sú akútne, s príznakmi závažného ochorenia, ktoré sa dokážu objaviť rýchlo po konzumácii kontaminovaných potravinových produktov, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia„Iné mykotoxíny vyskytujúce sa v potravinách sú spájané s dlhodobými účinkami na zdravie, vrátane indukcie rakoviny a imunitnej nedostatočnosti. Z niekoľkých stoviek doteraz identifikovaných mykotoxínov si asi tucet získal najväčšiu pozornosť pre svoje vážne účinky na ľudské zdravie a ich výskyt v potravinách.“ Pôvab dobrého chleba je síce nepopierateľný, ale neoplatí sa preto riskovať svoje zdravie. Vždy môžete pečivo zmraziť, aby vydržalo dlhšie.

Viac o téme: ChliebPotravinyPleseň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu