Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jete hrozno? Ak nie, začnite! Vedci odhalili jeho prekvapivý účinok, chráni vás pred týmto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SPRINGFIELD - Skorší výskum naznačil, že hrozno pomáha zabraňovať slnečnému žiareniu poškodzovať pokožku, na čom stavia aj posledná štúdia. V tej vedci z Western New England University prišli k zaujímavému pozorovaniu.

V novej štúdii zverejnenej v časopise Antioxidants vedci skúmali 29 ľudí, ktorých kŕmili troma porciami hrozna denne po dobu dvoch týždňov. Ich kožná reakcia na ultrafialové svetlo bola meraná pred a po konzumácii hrozna vypočítaním množstva ultrafialového žiarenia, ktoré spôsobilo viditeľné sčervenanie po 24 hodinách.

Jete hrozno? Ak nie,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zistilo sa, že ľudia, ktorí jedli dve a štvrť šálky plné ovocia boli lepšie chránení pred poškodením pokožky ultrafialovým svetlom. Rozdiely v mikrobióme a metabolóme boli rozpoznané pri porovnaní deviatich jedincov vykazujúcich väčšiu odolnosť voči UV žiareniu v porovnaní s dvadsiatimi nereagujúcimi. 

Predpokladá sa, že za tieto priaznivé účinky sú zodpovedné prírodné zložky nachádzajúce sa v hrozne, nazývané polyfenoly. "Dospeli sme k záveru, že časť populácie je schopná preukázať väčšiu odolnosť voči dermálnej reakcii vyvolanej UV žiarením v dôsledku konzumácie hrozna," tvrdia výskumníci. Podľa nich nie je isté, či modulácia osi črevo-koža vedie k zvýšenej odolnosti voči UV žiareniu, ale existuje tu korelácia. "V širšom zmysle je rozumné očakávať, že tieto mechanizmy súvisia s inými zdravotnými výsledkami, o ktorých sa predpokladá, že budú výsledkom konzumácie hrozna," dodali. 

Viac o téme: HroznoSlnkoSpálenie kože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu