Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odborníčka na spánok radí: Šesť najlepších jedál, ktoré jedzte predtým, než zaľahnete do postele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Je niekoľko potravín, ktoré dokážu telo nielen zahriať počas chladných mesiacov, ale aj dopomôcť ku kvalitnejšiemu spánku. Väčšina z nás ich bežne máva doma, takže nebude žiadny problém s ich nedostupnosťou. Ide napríklad o mrkvu, orechy či ovos. Ako ich použiť vo svoj prospech?

Expertka na spánok Ashley Hainsworthová sa s webom Express.co.uk podelila o niekoľko svojich tipov na potraviny, ktoré dokážu prirodzene navodiť spánok. Navyše pomáhajú zohriať telo v tomto chladnom období. 

Škorica

Toto populárne korenie sa často nachádza v pekárskych výrobkoch, kaviarňach alebo kari. Jej termogénne vlastnosti pomáhajú zvýšiť telesné teplo. "Dať si večer škoricu do pohára s mliekom vás nielen zahreje, ale vďaka tryptofánu v mlieku, ktorý navodzuje spánok, sa vám bude aj ľahšie odpočívať," radí Hainsworthová.

Odborníčka na spánok radí:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zázvor

Zázvorový čaj je tradičným prostriedkom na boj s prechladnutím, kašľom či chrípkou. Vďaka vazodilatačným vlastnostiam zázvoru sú vaše krvné cievy uvoľnené, čo prispieva k zvýšenému prietoku krvi, čo zas pomáha vášmu telu zahriať sa. 

Odborníčka na spánok radí:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Ovos

Hoci ovos býva najmä súčasťou raňajok, dobre poslúži aj ako večera. "Ovos sa v tele pomaly rozkladá kvôli vysokému obsahu otrúb a vlákniny. Takéto pomalé trávenie uvoľňuje zahrievaciu energiu, navyše obsahuje melatonín na zlepšenie spánku," uvádza Hainsworthová. 

Odborníčka na spánok radí:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Orechy

Melatonín obsahujú aj orechy. Podľa Hainsworthovej arašidy, mandle či pistácie môžu pred spaním zrýchliť metabolizmus a zvýšiť telesné teplo. Orechy teda vedia zahriať predtým, než zaľahnete do postele. 

Odborníčka na spánok radí:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Banány

Banány sa často konzumujú, aby poskytli okamžitú energiu, no pomáhajú aj k regulácii teploty. "Banány plné vitamínu B a horčíka pomáhajú pri fungovaní štítnej žľazy a nadobličiek, čím regulujú telesnú teplotu v chladnom počasí. Vysoká hladina horčíka vás nielen udržuje v teple, ale pomáha aj vašim svalom uvoľniť sa a upokojiť vaše telo, aby ste mohli ľahko zaspať."

Banány sú ovocie, ktoré by malo patriť do vášho jedálnička
Zobraziť galériu (7)
Banány sú ovocie, ktoré by malo patriť do vášho jedálnička  (Zdroj: Getty Images)

Mrkva

Hoci niektoré druhy zeleniny nemusia byť tou najlepšou voľbou na konzumáciu predtým, ako idete spať, mrkva, naopak, podporuje spánok, pretože obsahuje alfa-karotén a draslík. 

Mrkva je bohatým zdrojom karotenoidov.
Zobraziť galériu (7)
Mrkva je bohatým zdrojom karotenoidov.  (Zdroj: thinkstock.com)

Ochladzujúce jedlá, ktorým sa pred spaním radšej vyhite

Medzi jedlá, ktoré náš organizmus ochladzujú, všeobecne patrí ovocie a zelenina, najmä tie druhy, ktoré sú bohaté na vodu, napríklad melón, broskyňa, bobuľové ovocie, pomaranč, zeler, uhorka či listová zelenina. Odborníčka tiež neodporúča jesť pred spánkom korenené jedlá, jalapeños ani kajenské papriky.

Viac o téme: ZeleninaKorenieOvocie Spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu