Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Experti radia: Tieto jednoduché triky vám pomôžu doma udržať teplo a ušetriť za energie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Nasledujúce mesiace potrebujeme, aby bolo naše bývanie bolo teplejším a aby také zostalo čo najdlhšie. Hoci sa zdá, že najlepším prístupom je renovácia a výmena tepelných materiálov, je niekoľko dekoratívnych trikov, ako pomôcť k pocitu tepla. Napríklad závesmi, kobercami či prírodnými materiálmi.

Navrhovanie "teplého" domova je častou požiadavkou na dekoratérov a interiérových dizajnérov. S  príchodom chladnejších mesiacov a neistotou účtov za energiu tento pojem prestáva byť abstraktným. Niekoľko odborníkov sa podelilo o svoje skúsenosti, ako na teplejší domov, s denníkom El País

"Nájsť chladné alebo vlhké miesta domu, ktoré potrebujú zrenovovať, je veľmi dôležité. Rovnako dôležitá je však aj dekorácia. Tá musí nielen vedieť udržať teplotu, ale tiež sprostredkovať pocit tepla a urobiť domov útulným," vysvetľuje interiérový dizajnér z Barcelony Noé Prades. Na tento účel odporúča nábytok alebo povrchy z materiálov, ako je drevo či hlina. "Keramika je chladnejšia a je ťažké ju zahriať. Tak je to aj v prípade prírodných kameňov, napríklad mramoru."

Experti radia: Tieto jednoduché
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Koberce

Na zmiernenie vplyvu studených podláh odporúča Prades koberce, pretože plnia nielen estetickú funkciu, ale izolujú a udržujú teplo. Ak je to len trochu možné, používajte prírodné materiály a vynechajte kúsky syntetického pôvodu.

Experti radia: Tieto jednoduché
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Závesy

"Zohrávajú dôležitú úlohu, ktorá prispieva k tepelnej i akustickej pohode. Sú ďalšou vrstvou, ktorá na už zateplenej stene ponúka ešte väčší komfort a teplo," uvádza expert. V tomto prípade látky nemusia byť prírodné; pri pokuse o izoláciu prúdenia vzduchu poslúžia takmer ako druhá stena. Interiérový dizajnér Eric Navazo uprednostňuje závesy s podšívkou, ktoré sú oveľa hrubšie ako tie tradičné a estetickejšie než umelé. "Vlna je skvelý tepelný izolant a má aj ďalšie funkcie, napríklad filtruje svetlo a vytvára intimitu." 

Viac o téme: InteriérTeploKoberecZáclona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu