Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ruský vojak sa stal živou bombou: V tele mu uviazol nevybuchnutý granát, desivé FOTO

Nikolaj Pasenko Zobraziť galériu (3)
Nikolaj Pasenko (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany minulý štvrtok informovalo, že tím tamojších vojenských lekárov vykonal jedinečnú chirurgickú operáciu s cieľom odstrániť nevybuchnutý granát z hrude vojaka vážne zraneného na Ukrajine. Výbušnina mu poškodila hrudník a pľúca zrejme na celý život.

Tím chirurgov z Ústrednej vojenskej klinickej nemocnice Mandryk operoval mladšieho seržanta Nikolaja Pasenka v priestoroch miestnej ambulancie v Belgorodskom kraji, informuje tlačová agentúra TASS. Ruskí vojenskí chirurgovia vykonali extrémne nebezpečnú operáciu, pri ktorej zachránili život ruského vojaka. Ten sa doslova stal živou bombou. Nikolaj Pasenko mal totiž pod srdcom usadenú nevybuchnutú muníciu z automatického granátometu. Nevybuchnutý granát mu roztrieštil rebrá, poškodil pľúca a uviazol blízko chrbtice medzi aortou a dolnou dutou žilou. 

Ruský vojak sa stal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Riziko výbuchu munície bolo mimoriadne vysoké. "Napriek tomu si vojenskí lekári spolu so svojimi civilnými kolegami obliekli nepriestrelné oblečenie pod lekárske plášte a pristúpili k tejto najzložitejšej operácii," informovalo ministerstvo. Podplukovník zdravotníckeho zboru Dmitrij Kim, ktorý tento jedinečný chirurgický zákrok vykonal, uviedol, že pacient musel byť operovaný v miestnych priestoroch pre riziko smrteľného krvácania. "Výbušnina uviazla medzi aortou a dolnou dutou žilou blízko srdca, čo mohlo spôsobiť smrteľné krvácanie aj bez detonácie munície. Bolo rozhodnuté vykonať operáciu lokálne," vysvetlil. 

Ruský vojak sa stal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po operácii bol seržant prevezený do Moskvy. V súčasnosti sa lieči a zotavuje v nemocnici Mandryk. On sám bol proti operácii, nechcel ohroziť lekárov. "Nechcel som, aby lekári trpeli, pretože munícia mohla explodovať. A teraz vidíte, že sedím pred vami. Ďakujem chirurgovi Dmitrijovi Kimovi, budem mu vďačný do konca života," vyhlásil. Ako spresnilo ruské ministerstvo obrany, jednotku, v ktorej Nikolaj slúžil, prepadli počas vojny na Ukrajine. Následne spustil odvetnú paľbu. Keď počul výbuch, pocítil silný úder do boku a bolesť. Potom bol evakuovaný a prevezený do zdravotníckeho strediska.

Viac o téme: VojakGranátVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu