Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci varujú pred opakovanou nákazou COVID-19: Myslíte si, že tým získate superimunitu? Fatálny omyl, toto hrozí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Nová štúdia lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity zistila, že ľudia, ktorí boli koronavírusom infikovaní viackrát, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia a trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú hospitalizovaní ako tí, ktorí ho mali raz. Zistili tiež, že ľudia môžu dostať COVID-19 aj napriek tomu, že po prvej infekcii získajú prirodzené protilátky a podstúpia dostanú očkovanie aj preočkovanie.

Celkovo výskumníci zistili, že ľudia s reinfekciou COVID-19 mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia a trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú hospitalizovaní než ľudia bez reinfekcie. Okrem toho ľudia viackrát infikovaní vírusom SARS-CoV-2 mali 3,5-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku pľúcnych problémov, trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť srdcovými chorobami a 1,6-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy s mozgom než pacienti, ktorí dostali covid jedenkrát, uvádza Washingtonská univerzita

Atmosféra neporaziteľnosti

"Počas posledných mesiacov vládla atmosféra neporaziteľnosti medzi ľuďmi, ktorí prekonali COVID-19 alebo boli zaočkovaní a dostali aj posilňovaciu dávku. Niektorí ľudia začali o týchto jedincoch hovoriť, že majú vytvorenú akúsi superimunitu voči vírusu," povedal hlavný autor štúdie, klinický epidemiológ Ziyad Al-Aly. 

Vedci varujú pred opakovanou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Náš výskum ukázal, že získanie infekcie druhý, tretí alebo štvrtýkrát prispieva k ďalším zdravotným rizikám v akútnej fáze, čo znamená prvých tridsať dní po nákaze a v nasledujúcich mesiacoch, teda dlhú fázu covidu." Štúdia naznačila, že riziko sa zvyšuje s každou infekciou. "To znamená, že aj keď ste mali COVID-19 dvakrát, je lepšie vyhnúť sa mu po tretí raz," vysvetľuje Al-Aly. 

Vedci varujú pred opakovanou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tvrdí, že obmedzenie vystavenia sa vírusu je obzvlášť dôležité v období, kedy smerujeme do zimných mesiacov. Stále sa totiž objavujú nové varianty, ktoré ďalej mutujú a spôsobujú nárast pozitívnych prípadov. "Ľudia by sa mali čo najviac snažiť predchádzať opakovaným infekciám nosením respirátorov, ale aj tým, že dostanú všetky svoje vhodné posilňovacie dávky a zostanú doma, keď sú chorí. Taktiež sa dajte očkovať proti chrípke. Naozaj musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme znížili šancu, že túto zimnú sezónu budeme mať COVID-19 aj chrípku."

Zdravotné riziká opakovaných infekcií

Pre svoj výskum experti analyzovali približne 5,8 milióna neidentifikovateľných lekárskych záznamov v databáze, ktorú vedie Ministerstvo pre záležitosti veteránov USA. Ide o najväčší integrovaný systém zdravotnej starostlivosti v krajine. Pacienti zastupovali viacero vekových skupín, rás a obe pohlavia. Výskumníci vytvorili kontrolovaný súbor údajov 5,3 milióna ľudí, ktorí nemali pozitívny test na koronavírus od 1. marca 2020 do 6. apríla 2022. V rovnakom časovom rámci vedci zostavili aj kontrolnú skupinu s viac ako 443 000 ľudí, ktorí mali pozitívny test na jednu infekciu COVID-19, a ďalšiu skupinu takmer 41 000 ľudí, ktorí mali dve alebo viac zdokumentovaných infekcií. Z poslednej skupiny mala väčšina ľudí dve alebo tri infekcie, malý počet dokonca štyri infekcie. Štatistické modelovanie sa použilo na preskúmanie zdravotných rizík opakovaných infekcií covidu počas prvých tridsiatich dní po nakazení sa vírusom až šesť mesiacov po ňom. Štúdia sa týkala variantov delta, omikron a BA.5. Negatívne výsledky sa vyskytli medzi nezaočkovanými, ako aj tými, ktorí dostali boli zaočkovaní ešte pred prekonaním reinfekcie. 

Viac o téme: ChrípkaOčkovanieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu