Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ak jete TOTO, bielych zubov sa nedočkáte: Sedem potravín, ktoré sú postrachom pekného úsmevu

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Kto by nechcel mať zdravo vyzerajúci úsmev bez zažltnutých zubov. Ako ale uviedla odborníčka, v tomto prípade platí, že sme to, čo jeme. Okrem správnej dentálnej hygieny je dôležité vyvarovať sa potravinám, ktoré spôsobujú zafarbenie zubov. Týchto sedem vecí by ste mali konzumovať s mierou.

Pokiaľ vám žltnú zuby, môže to byť znakom toho, že vo vašej ústnej hygiene je niekde háčik. V prípade zažltnutia zubov určite platí staré známe „sme to, čo jeme“. Rovnako ako niektoré potraviny dokážu vybieliť zuby – listy bazalky, sóda bikarbóna či dokonca šupka z ovocia – existujú aj iné, ktoré robia pravý opak.

Je dôležité zdôrazniť, že udržiavanie správnej ústnej hygieny povedie k zdravo vyzerajúcemu úsmevu. Venujte preto veľkú pozornosť bežnému čisteniu zubov, používaniu dentálnej nite a ústnej vody. Je tiež rozumné jesť zdravú stravu, ktorá nielen pomôže predchádzať zafarbeniu zubov, ale tiež zlepší vaše ústne a celkové fyzické zdravie.

„Dať si rannú kávu alebo obľúbené rezance na obed môže priniesť oveľa viac, než len kalórie a energiu. Vaše zdravie zubov je priamo ovplyvnené tým, čo jete alebo pijete. Konzumácia potravín s tmavými pigmentmi a kyslým obsahom môže viesť k škvrnám na zuboch,“ povedala vedúca poradkyňa a klinická nutričná špecialistka Deepti Lokeshappaová z nemocnice Motherhood Hospital v Bengaluru.

Prezradila tiež, ktorým potravinám je lepšie sa vyhnúť, ak chcete zabrániť zažltnutiu zubov:

Ak jete TOTO, bielych
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

1. Cola

Nápoje sýtené oxidom uhličitým, ako je cola, majú veľmi kyslé pH, čo môže narušiť sklovinu. Akonáhle je zubná sklovina poškodená, nie je možné ju opraviť. To môže spôsobiť, že vaše zuby budú náchylnejšie na zafarbenie. Navyše sýtené nápoje často obsahujú chemikálie zvýrazňujúce chuť, ktoré nie sú dobré pre zuby a môžu viesť k zubným kazom.

Ak jete TOTO, bielych
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Pixabay)

2. Čaj a káva

Dva obľúbené ranné či popoludňajšie nápoje tiež spôsobujú sfarbenie zubov. Káva je okrem toho prirodzene veľmi kyslá, čo je samozrejme zlá správa. Aké je teda riešenie? Jednoduché – kávu a čierny čaj vymeňte za bylinkové čaje.

Ak jete TOTO, bielych
Zobraziť galériu (8)

3. Sladkosti a čokoláda

Cukor je skutočným nepriateľom zubov. Pochutnávanie si na sladkostiach, najmä tmavších, ako je čokoláda, môže spôsobiť škvrny na zuboch. Varené sladkosti sú plné pigmentov, ktoré sa môžu prilepiť na zuby. Toto všetko vám našťastie príliš neublíži, pokiaľ po sladkostiach nebudete siahať príliš často.

Ak jete TOTO, bielych
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Sójová omáčka

Tmavohnedý pigment v sójovej omáčke je farbivo. Ak môžete, mali by ste sa vyhnúť konzumácii príliš veľkého množstva vysoko koncentrovaných omáčok.

Ak jete TOTO, bielych
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

5. Citrusové a kyslé potraviny

Potraviny, ako je citrón alebo paradajka, môžu byť výživné, ale tiež môžu narušiť zubnú sklovinu. To môže byť osobitný problém, ak týchto potravín zjete príliš veľa. Opäť platí, že zdravá miera je základ.

Ak jete TOTO, bielych
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Černice, čučoriedky a granátové jablká

Hoci sú bohaté na antioxidanty, sú tiež vysoko pigmentované, čo môže spôsobiť zafarbenie. To ale neznamená, že sa musíte vzdať ich konzumácie – všetko však primerane a s mierou.

Červené víno nie v skutočnosti dobré na srdce!
Zobraziť galériu (8)
Červené víno nie v skutočnosti dobré na srdce!  (Zdroj: thinkstock.com)

7. Červené a biele víno

Môže sa zdať, že zafarbenie zubov spôsobuje len červené víno, pravdou však je, že nevinne na tom nie je ani to biele. Kyselina vo víne totiž poškodzuje sklovinu, čím sú vaše zuby náchylnejšie na zožltnutie. 

Viac o téme: ZubyúsmevBielenie zubov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu