Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na ostrove Borneo žije žaba bez pľúc

Žaba bez pľúc
Žaba bez pľúc (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - To tu ešte nebolo! V odľahlej časti pralesa na ostrove Borneo žije žaba, ktorá na dýchanie nepotrebuje pľúca - úplne si totiž vystačí s kožou. Jedinečný objav sa podaril biológom z univerzity v Singapure, podľa ktorých môže tento nezvyčajný úkaz vniesť viac svetla do vývoja druhov.

Záhadné žaby s latinským názvom Babourula kalimantanensis vedci po prvý raz síce videli ešte pred 30 rokmi, odvtedy však chytili len jeden kus, takže ho nepitvali. Členovia tímu Davida Bickforda sa preto vydali do lesov indonézskej provincie Kalimantan, kde sa im po dvoch týždňoch pľahočenia v ľadovej vode podaril prvý úlovok.

Asi päť centimetrov dlhé tvory s vypuklými očami sú veľmi klzké a na krátku vzdialenosť dokážu byť prekvapujúco rýchle. Námaha a triašky zimnice v rovníkovom pralese sa však vyplatili. "Spočiatku som neveril, že tie žaby nemali pľúca, ale potom sa dôkazy začali množiť. Boli sme ohromení. Prvá žaba bez pľúc!" zaspomínal na výpravu z minulého leta.

Hnedá žabka predstavená v časopise Current Biology rozšírila veľmi krátky zoznam živočíchov, ktoré sa postupom času zbavili pľúc. Vždy išlo o obojživelníky: mloky a červone. Žaba je však unikát a môže pomôcť objasniť tento ojedinelý jav. Jej najbližší príbuzný, ktorý žije na Filipínach, pľúca má. Výskum však sťažuje zriedkavosť týchto tvorov. Vedci napríklad nevedia, čo jedia a ako sa rozmnožujú. A nie je isté, či sa o nich dozvedia viac: v minulosti chladné a čisté rieky ničia hnojivá aj chemikálie používané pri ťažbe zlata.

"Toto je ohrozená žaba, o ktorej prakticky nič nevieme. Jej budúcnosť ničí ilegálna ťažba zlata ľuďmi z okraja spoločnosti, pre ktorých je to jediné živobytie. Na tento problém neexistujú jednoduché odpovede," povedal Bickford. Jedným z hlavných cieľov vedcov je teraz získať podporu pre ochranu posledných nedotknutých kútov Bornea, lebo inak "žaby veľmi rýchlo prídu o rieku," varoval vedec.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu