Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci odhalili, že jedna zdravotná indispozícia znižuje riziko nákazy KORONAVÍRUSOM: To by ste nečakali aká!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NASHVILLE - Nová štúdia zistila, že ľudia s potravinovými alergiami majú menšiu pravdepodobnosť, že sa nakazia vírusom SARS-CoV-2, ako ľudia bez nej. Výskumníci tiež zistili, že ľudia s obezitou a vysokým indexom telesnej hmotnosti sú naopak viac vystavení riziku infekcie. Ukázalo sa, že veľké riziko predstavujú malé deti.

Podľa štúdie financovanej Národným inštitútom zdravia majú ľudia s potravinovými alergiami menšiu pravdepodobnosť, že sa novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, ako ľudia bez nej. Experti tiež identifikovali obezitu a vysoký index telesnej hmotnosti (BMI) ako zvýšené riziko infekcie. Informoval o tom časopis Journal of Allergy and Clinical Immunology. 

Riaditeľka Centra pre výskum astmy a environmentálnych vied Tina V. Hartertová viedla výskum spolu s Maxom Seiboldom, riaditeľom výpočtovej biológie na katedre farmakogenomiky Wohlberga a Lamberta. Vedecký tím monitoroval infekciu SARS-CoV-2 u viac ako 4000 ľudí v takmer 1400 domácnostiach, v ktorých bola aspoň jedna osoba vo veku 21 rokov alebo mladšia. Monitorovali domácnosti v dvanástich mestách v USA medzi májom 2020 a februárom 2021, pred rozsiahlym zavedením očkovania proti covidu a výskytom nových variantov. Účastníci boli vybraní z existujúcich štúdií zameraných na alergické ochorenia. Zhruba polovica zúčastnených detí, tínedžerov a dospelých mala alergiu na potraviny, astmu, ekzém alebo alergickú rinitídu. 

Vedci odhalili, že jedna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Predbežné dôkazy z iného výskumu naznačovali, že alergické ochorenie môže znížiť náchylnosť človeka na infekciu SARS-CoV-2. Vedci zistili, že alergická potravinová alergia diagnostikovaná lekárom znížila riziko nákazy na polovicu, ale astma a ďalšie sledované alergické stavy (ekzém a alergická rinitída) neboli spojené so zníženým rizikom infekcie. Ďalej analyzovali hladiny protilátok špecifických pre imunoglobulín E (IgE) v krvi, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri alergických ochoreniach. Hartertová a kolegovia predpokladajú, že zápal typu 2, charakteristický pre alergické stavy, môže znížiť hladiny proteínu nazývaného ACE2 receptor na povrchu buniek dýchacích ciest. SARS-CoV-2 používa tento receptor na vstup do buniek, takže jeho nedostatok by mohol obmedziť schopnosť vírusu ich infikovať. Rozdiely v rizikovom správaní medzi ľuďmi s potravinovou alergiou, ako je menej časté stravovanie v reštauráciách, by tiež mohli vysvetliť nižšie riziko infekcie pre túto skupinu. 

Vedci odhalili, že jedna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pixabay.com)

Predchádzajúce štúdie ukázali, že obezita je rizikovým faktorom pre závažný priebeh COVID-19. V novom výskume odborníci odhalili silný, lineárny vzťah medzi BMI a rizikom nákazy. Každé zvýšenie percentilu BMI o desať bodov zvýšilo riziko infekcie o deväť percent. Účastníci s nadváhou alebo obezitou mali o 41 percent vyššie riziko infekcie než tí, ktorí mali zdravú telesnú hmotnosť. Ukázalo sa tiež, že deti, tínedžeri a dospelí v štúdii mali počas šesťmesačného obdobia sledovania približne 14-percentnú pravdepodobnosť infekcie SARS-CoV-2. V 58 percentách zúčastnených domácností, kde sa jedna osoba nakazila, sa SARS-CoV-2 preniesol na viacerých členov domácnosti. 

Vedci odhalili, že jedna
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Množstvo SARS-CoV-2 zistené vo výteroch z nosa, teda vírusová záťaž, sa medzi účastníkmi štúdie vo všetkých vekových skupinách značne líšilo. Experti dospeli k záveru, že malé deti môžu byť veľmi účinnými prenášačmi vírusu v domácnosti kvôli ich vysokej miere asymptomatickej infekcie, ich potenciálne vysokej vírusovej záťaži a ich blízkym fyzickým interakciám s ostatnými členmi rodiny. "Naše zistenia podčiarkujú dôležitosť očkovania detí a implementácie ďalších opatrení v oblasti verejného zdravia, aby sa zabránilo ich infikovaniu SARS-CoV-2, čím sa ochránia deti aj zraniteľní členovia domácnosti pred vírusom," uviedol riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID) a poradca Bieleho domu pre pandémiu Anthony Fauci. 

Viac o téme: AlergiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu