Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Poliak venčil psa, ten zrazu začal hrabať v zemi: Objavil najväčší miestny poklad za sto rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WALBRZYCH - V meste Walbrzych na juhozápade Poľska bolo objavené veľké množstvo stredovekých mincí. Podľa tamojších pamiatkarov ide o najväčší formálne ohlásený nález v Poľsku za najmenej sto rokov. Portál wyborcza.pl informuje, že peniaze vyhrabal pes menom Kajtuś.

Pamiatkari sa o náleze dozvedeli začiatkom tohto mesiaca. "Človek, ktorý sa nám prihlásil, bol na prechádzke so psom. V určitú chvíľu Kajtuś začal hrabať v zemi, a tak narazil na džbánok s mincami," povedala Anna Nowakowská-Ciucherová z walbrzyšského pamiatkového ústavu. 

 

Skarb odkryty w rejonie Wałbrzycha przez... psa! To średniowieczne monety. Takiego odkrycia nie było od co najmniej 100-lat - twierdzą specjaliści

Posted by Dziennik Wałbrzych on Tuesday, April 19, 2022

V hlinenom hrnci sa nachádzali stredoveké brakteáty, tenké jednostranné mince gombíkového tvaru. Podľa doterajších poznatkov odborníkov pochádzajú z prvej polovice 13. storočia a vznikli zrejme v mincovniach v Brandenbursku, Sasku a Sliezsku. Namiesto brakteátov sa neskôr začali používať pražské groše. 

 

Wiwat Kajtuś! "Na ziemi wałbrzyskiej odnaleziono średniowieczne monety. Tak dużego skrabu nie odkryto w Polsce od stu...

Posted by Poszukiwacze.org on Tuesday, April 19, 2022

Walbrzyšský poklad je v prekvapivo dobrom stave, vyrazené motívy sú dobre viditeľné a samotné mince sú málo zničené. Nowakowská-Ciucherová nechcela prezradiť, koľko mincí pes Kajtuś našiel, ale je ich toľko, že okolie Walbrzychu sa teraz stane hlavnou oblasťou výskumu medievalistov. Pamiatkari nechcú prezradiť, kde pes mince našiel. Snažia sa zabrániť tomu, aby sa na miesto vydali hľadači pokladov, lokalitu najskôr musia preskúmať odborníci.

Viac o téme: PesMincePokladPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu