Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VIDEO Chemik varuje pred používaním vonných sviečok: Pozor na ne, môžu škodiť vášmu zdraviu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OREM - Americký chemik Dan Gubler z Utahu pozorňuje na to, že sviečky môžu škodiť ľudskému zdraviu. Svojím príspevkom zverejneným na TikToku zneistil a sklamal množstvo užívateľov, ktorí si horiacimi voňavými sviečkami osviežujú domácnosť, radi pri nich relaxujú a dobíjajú si energiu.

Horiaca vonná sviečka patrí podľa mnohých k odpočinku. Užívajú si jej arómu či už v horúcej vani alebo pri inom relaxe. Dan Gubler, ktorý je známy svojimi radami z oblasti zdravia, však vo svojom videu uvádza, že takáto vôňa neprospieva ľudskému zdraviu. "Nedávno vyšlo veľa klinických štúdií, ktoré dokazujú, že časté pálenie sviečok v interiéri môže spôsobiť vážne zdravotné problémy," upozorňuje. 

Podľa jeho slov patrí k týmto komplikáciám napríklad spomalenie rastu buniek v močovom mechúre. "Keď uvažujeme o znečistení, vnímame ho ako záležitosť prichádzajúcu zvonka, ale znečistenie v interiéri spôsobené horiacimi sviečkami, osviežovačmi vzduchu a inými zdrojmi je tiež veľký problém. Sviečky sú vyrobené z lacného parafínového vosku, umelých vôní a farbív a keď horia, uvoľňuje sa z nich oxid uhoľnatý, oxid uhličitý, oxid siričitý, benzopyrén a iné prchavé zlúčeniny, ktoré narúšajú schopnosť reprodukcie organizmu," vysvetľuje odborník. 

VIDEO Chemik varuje pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak si zapálite sviečku raz za čas v dobre vetranom priestore, nemusíte sa báť. Ale ich časté pálenie môže byť podľa Gublera veľký problém. Svoje odporúčanie zverejnil s dobrým úmyslom, no užívatelia ju prijali s veľkou nevôľou. Sú totiž sklamaní, že sa už nemôžu tešiť z niečoho tak príjemného, ako je aróma zo sviečok. "Sviečky sú môj zdroj radosti, nič mi nezostalo," poznamenala jedna osoba. 

Viac o téme: Vonná sviečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu