Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci vyvrátili známu teóriu o konzumácii zeleniny: Ak si myslíte, že vám pomáha v tomto, ste na omyle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

LONDÝN - Ak si myslíte, že konzumácia veľkého množstva zeleniny pomôže k odvráteniu srdcových chorôb, ste na veľkom omyle. Vo Veľkej Británii bol totiž realizovaný výskum, do ktorého sa zapojilo takmer 400-tisíc Britov so srdcovými problémami a ktorý všeobecne známe tvrdenie vyvrátil.

Kľúčom k dlhovekosti a zdraviu je okrem iných vecí určite aj konzumácia zeleniny. Už odmalička nám staré mamy hovorievali, že keď chceme byť zdraví, musíme jesť veľa zeleniny. Je pravda, že tá pomáha pri rôznych ťažkostiach, no veľká britská štúdia odhalila, že srdca sa to, bohužiaľ, netýka. 

Výskumníci z Univerzity v Oxforde, Bristolskej univerzity a Univerzity v Hong Kongu pozorovali takmer 400-tisíc ľudí. BBC uvádza, že mali vyplniť dotazníky o svojej strave vrátane množstva surovej a varenej zeleniny, ktorú zjedli počas jedného dňa. Osemnásťtisíc účastníkov malo srdcové ťažkosti (infarkt, mŕtvica). Ich zdravie a akékoľvek srdcové problémy, ktoré viedli k nemocničnej liečbe alebo smrti, sa potom sledovali počas nasledujúcich dvanástich rokov. 

Vedci vyvrátili známu teóriu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zistilo sa, že skupina ľudí, ktorá jedla najviac surovej zeleniny, mala o 15 percent menšiu pravdepodobnosť prepuknutia srdcovej choroby než skupina, ktorá jej zjedla najmenej. Pri varenej zelenine nebol viditeľný žiadny rozdiel. Výhoda konzumácie surovej zeleniny sa však stratila po tom, keď sa zobrali do úvahy ďalšie faktory ako bohatstvo či životný štýl. Výskum dospel k záveru, že veľa druhov ľahko dostupnej zeleniny, akou je brokolica, mrkva alebo hrášok, neposkytuje pre ľudské telo ochranu proti kardiovaskulárnym chorobám. Akékoľvek spojenie medzi konzumáciou zeleniny a zdravým srdcom je spôsobené tým, že tí, ktorí jedia veľa zeleniny, majú tendenciu byť zdravší aj v iných aspektoch svojho života, uvádza sa v správe zverejnenej v časopise Frontiers of Nutrition. 

Jedlo
Zobraziť galériu (4)
Jedlo  (Zdroj: Getty Images,)

Treba jesť vyvážene 

Štúdia skúmala údaje z Národnej zdravotnej služby (NHS) od 399 586 osôb s priemerným vekom 56 rokov. Denný príjem celkovej zeleniny bol päť polievkových lyžíc na osobu. Spoluautor štúdie Ben Lacey uviedol, že "konzumácia vyváženej stravy a udržanie si zdravej hmotnosti zostáva dôležitou súčasťou udržiavania dobrého zdravia a znižovania rizika závažných chorôb, vrátane niektorých druhov rakoviny." Ďalší experti však zdôraznili, že ľudia by sa po tomto zistení nemali nechať odradiť od konzumácie zeleniny, pretože tá má i tak množstvo benefitov pre naše telo. 
 

Viac o téme: SrdceŠtúdiaZelenina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu