Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

WMO zaznamenala nový rekord! Tipnite si hodnotu najdlhšie trvajúceho blesku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ŽENEVA - Najdlhšie trvajúci blesk rozžiaril oblohu medzi Uruguajom a Argentínou na viac ako 17 sekúnd. Rekord z predminulého júna potvrdila Svetová meteorologická organizácia (WMO), ktorá okrem toho zaznamenala aj nový rekord najdlhšieho blesku, ktorý pokryl na juhu Spojených štátov v apríli 2020 horizontálnu vzdialenosť 768 kilometrov, čo je zhruba vzdialenosť vzdušnou čiarou medzi Prahou a Ženevou. Podľa expertov WMO môžu byť skutočné rekordy aj vyššie, píše agentúra AFP.

Predchádzajúce dva rekordy WMO potvrdila v Latinskej Amerike. Najdlhšie trvajúci blesk zaznamenali v marci 2019 v Argentíne, kedy oblohu rozžiaril na 16,73 sekundy. Najdlhší blesk bol zaznamenaný na konci októbra 2018 v Brazílii a meral 709 kilometrov.

"Pravdepodobne boli dosiahnuté aj extrémnejšie hodnoty, ktoré budeme môcť zaznamenať, keď sa zlepšia prostriedky na pozorovanie bleskov," uviedol spravodajca WMO pre extrémne meteorologické javy Randall Cerveny. V posledných rokoch sa technológia na zaznamenanie bleskov mení a viac sa používajú dáta získané zo satelitov na obežnej dráhe okolo Zeme. 

Experti varujú: V búrke sa nikdy nedotýkajte tejto jednej VECI v aute

V Tatrách zabili blesky mnoho ľudí 

"Blesky predstavujú významnejšie riziko, ktoré každý rok stojí život mnoho ľudí," uviedol šéf WMO Petteri Taalas. Napríklad v auguste roku 2019 v Tatrách blesky zabili päť ľudí. Najsmrteľnejší úder blesku zabil v roku 1975 v Zimbabwe 21 ľudí. Najtragickejšia udalosť spôsobená bleskom je zrejme požiar skladu pohonných hmôt v Egypte v roku 1994. V súvislosti s ním zomrelo 469 ľudí, uviedla agentúra AFP.

Viac o téme: RekordBleskDĺžka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu