Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Pikantná reklama nórskej pošty trhá rekordy: Puritáni, zavrite si radšej oči!

(Zdroj: Youtube/Posten )

OSLO - Vianoce patria medzi najväčšie sviatky v roku. Firmy aj polroka vopred chystajú reklamy, ktoré nabehnú na obrazovky práve počas predvianočného obdobia. V jednej z krajín na severe Európy pustili do éteru reklamu, pričom nikto nevedel, aký bude mať ohlas u ľudí. Výsledkom je až nečakaný úspech.

Pošta v Nórsku sa rozhodla spraviť reklamu, ktorou si krajina pripomína 50. výročie od povolenia vzťahov rovnakého pohlavia. Ako uvádza BBC, je v nej vyobrazený Santa Claus (v Nórsku Otec Vianoc), ako sa bozkáva s iným mužom a spoločne oslavujú Štedrý večer. Dlhšia verzia reklamy má až štyri minúty. Harry, muž v stredných rokoch, oslavuje každý rok Vianoce s rodinou a na Štedrý večer sa vždy stretne s mužom s bielou bradou v červenom kabáte, ktorý k nemu príde komínom. Jeden rok však darčeky doručí pošta. No nakoniec sa objaví aj Santa Claus a uprostred obývačky sa pobozkajú. 

"Chceli sme osláviť 50. výročie od zrušenia zákona zakazujúceho vzťahy osôb rovnakého pohlavia. Rozsah odozvy na reklamu nás milo prekvapil. Čakali sme nejakú reakciu, ale určite nie takúto," uviedla marketingová riaditeľka spoločnosti Posten Monika Solbergová. Inde vo svete sa však reklama nestretla s pochopením. Mnoho ľudí ju odsudzuje za prejav sexuality ako symbolu Vianoc, iným zase prekáža, že Santa Claus je v reklame neverný pani Klausovej. Vo Veľkej Británii považujú homosexuálneho Santa Clausa za niečo neprípustné. K tejto téme sa jednotlivé vekové kategórie stavajú pomerne rozdielne. 

V samotnom Nórsku bola reklama všeobecne veľmi dobre prijatá, čo len svedčí o postoji spoločnosti k sexuálnym menšinám. Pritom až do roku 1972 bola homosexualita v Nórsku považovaná za trestný čin. 

Viac o téme: ReklamaHomosexualitaNórskoSanta ClausPosten
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu