Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Prevratný pokus školáka: Zlaté rybky majú pamäť!

Aj Marlin, Nemov otec, mal kamarátku - rybku Dory, ktorá stále zabúdala.
Aj Marlin, Nemov otec, mal kamarátku - rybku Dory, ktorá stále zabúdala.

ADELAIDE - Sú inteligentnejšie, ako sme si doteraz mysleli. O zlatých rybkách - alebo karasoch - sa tradovalo, že si pamätajú len tri sekundy a pre nás jednotvárny život v okrúhlom akváriu je tak pre ne stále čímsi novým. Iba šikovný 15-ročný študent z austrálskeho Adelaide však dokázal opak. A to vďaka jednoduchému experimentu s kockou z lega.

K legende o hlúposti rybiek prispela aj populárna austrálska rozprávka Hľadá sa Nemo, v ktorej rybka Dory trpela stratou pamäti. Podľa Roryho Stokesa však ryby podceňujeme. „Nikdy sa mi nezdalo, že si pamätajú len tri, päť či desať sekúnd, pretože zvieratá potrebujú pamäť, aby si vybudovali predstavu o tom, kde nájdu jedlo,“ vysvetľuje Rory a dodáva: „Zdalo sa mi nepravdepodobné, že by sa ryby vyvinuli bez týchto kvalít.“ Podnikol preto jednoduchý, ale veľmi účinný pokus s akváriom s karasmi zlatými.

„Rozhodol som sa dať im tam jednu červenú kocku z lega a kŕmiť ich okolo nej. Najprv sa jej báli, po troch týždňoch k nej však už prichádzali ešte skôr, ako som im tam dal jedlo,“ opísal Rory svoj pokus. Po troch týždňoch kocku vybral a vrátil ju tam o týždeň. „Pamätali si ju veľmi dobre. Zjedli dokonca všetko ešte rýchlejšie predtým, ako som odišiel,“ uviedol Rory. Karasy tak dokázali, že si nielen pamätajú informácie, ale majú schopnosť si na ne spomenúť aj po dlhšom čase. A to všetko vďaka mladému študentovi vedy a matematiky v Adelaide.


1. Na kocku lega sypal Rory 3 týždne krmivo pre rybku.
2. Potom lego na týždeň vybral.
3. Rybka si aj po týždni pamätala, že na kocke lega bola potrava.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu