Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci objavili, ako zistiť, či umriete na COVID: Vie to odhaliť jednoduchý test

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP, File)

MONTREAL - Vedci zistili, že jednoduchý krvný test môže pomôcť predpovedať, ktorí pacienti s covidom s väčšou pravdepodobnosťou zomrú v dôsledku ochorenia. Podľa ich zistení je najdôležitejším biomarkerom vírusová RNA. Experti dúfajú, že to pomôže pri rozpoznávaní potenciálne ohrozených pacientov.

Ako sa uvádza v časopise Science Advances, tím z Univerzity v Montreale hľadal biomarkery v krvi 279 pacientov počas ich hospitalizácie v dôsledku COVID-19. Závažnosť ich ochorenia sa pohybovala od strednej po kritickú. Krv pacientom odoberali jedenásť dní po nástupe symptómov, následne boli monitorovaní po dobu najmenej šesťdesiat dní. Výskumníci zistili, že ľudia s vysokým množstvom vírusovej RNA (genetického materiálu vírusu) v krvi mali väčšiu pravdepodobnosť úmrtia. 

Vedci objavili, ako zistiť,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"V našej štúdii sme boli schopní určiť, ktoré biomarkery sú prediktormi úmrtnosti počas dvoch mesiacov po nástupe symptómov. Vďaka našim údajom sme úspešne vyvinuli a overili štatistický model založený na jednom krvnom biomarkeri," uviedol spoluautor štúdie Daniel Kaufmann spolu s kolegami Nicolasom Chomontom a Andrésom Finzim. Experti sa pozreli na ďalšie možné biomarkery, ale nezískali rovnaké výsledky, ako pri meraní vírusovej RNA. Pridanie biomarkerov do modelu nezlepšilo ani predikčnú schopnosť. 

KORONAVÍRUS Vedci porovnávali zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí: Vyvrátili mýtus, ktorému verí mnoho ľudí

"Spomedzi všetkých biomarkerov, ktoré sme hodnotili, sme ukázali, že množstvo vírusovej RNA v krvi bolo priamo spojené s úmrtnosťou a poskytovalo najlepšiu prediktívnu odpoveď, keď bol náš model upravený na základe veku a pohlavia pacienta," doplnila Elsa Brunet-Ratnasinghamová, doktorandka v Kaufmannovom laboratóriu a spoluautorka štúdie. Tím vykonal testy počas troch hlavných vĺn pandémie a zistil, že model je spoľahlivý. Dúfajú, že tento prístup sa použije na rýchle rozpoznanie toho, ktorí ľudia sú najviac ohrození, a ponúkne im novú liečbu.

Viac o téme: KrvKoronavírusCOVID-19Biomarker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu