Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Ak spozorujete tento jav na svojich ústach, môže to byť skorý príznak PARKINSONA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Parkinsonova choroba vie poriadne znepríjemniť život. V počiatočných štádiách si pritom vôbec nemusíte uvedomovať, že ste chorí. Odborníci spresnili, na ktoré symptómy by ste si mali dávať pozor a zároveň si ich nemýliť s príznakmi signalizujúcimi iné ochorenie.

Parkinsonova choroba ovplyvňuje motorické funkcie človeka a má progresívny charakter. Prejavuje sa stuhnutosťou, pomalosťou a zhoršovaním rovnováhy. V počiatočných štádiách ochorenia však môžu byť príznaky také minimálne, že si ich často ani nevšimnete. To môže viesť k oneskorenej diagnostike a intervencii, čo sa v dlhodobom horizonte negatívne odrazí na kvalite života pacienta. 

Pitie tohto NÁPOJA dvakrát denne výrazne zvyšuje riziko demencie v starobe

Podľa odborníkov sa jeden zo skorých symptómov prejavuje v časti tela, ktorú by ste zrejme nikdy netipovali - v ústach. Chvenie je jedným z najčastejších symptómov Parkinsonovej choroby, ktorý postihuje zhruba 80 percent pacientov. Často sa vyskytuje v rukách, chodidlách alebo nohách a má tendenciu vyvíjať sa asymetricky iba na jednej strane tela. Postihnuté však môžu byť aj už spomínané ústa, čeľusť, brada či jazyk v podobe pomalého, rytmického chvenia. 

Ak spozorujete tento jav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie všetky chvenia sú spôsobené Parkinsonovou chorobou. Jeden zo spôsobov, ako rozlíšiť medzi chvením Parkinsona a niečím iným, je evidovať takzvané pokojové chvenie, ktoré je typické pre pacientov s Parkinsonom. To znamená, že k nemu dochádza iba vtedy, ak je konkrétna časť tela neaktívna. "Chvenie sa javí ako trasúci sa pohyb, keď sú svaly uvoľnené a nesústredia sa na akciu," vysvetľuje Americká asociácia pre Parkinsonovu chorobu (APDA). Ak trasenie napriek úmyselnému pohybu pretrváva, najpravdepodobnejším vinníkom je esenciálny tremor (známy tiež ako benígny familiárny tremor). Rovnako ako Parkinson, tento stav môže spôsobiť rytmické chvenie v akejkoľvek časti tela a niekedy je nesprávne diagnostikovaný ako Parkinsonova choroba. 

Ak spozorujete tento jav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Žiaľ, niektorí ľudia môžu trpieť obomi poruchami. Osoby trpiace Parkinsonom zaznamenávajú chvenie, pretože ako choroba postupuje, poškodzuje neuróny v mozgu. Tieto nervové bunky sú zodpovedné za produkciu dopamínu, neurotransmitera, ktorý zaisťuje hladký chod motorických funkcií tela. Čím viac buniek sa poškodí alebo odumrie, tým výraznejšie dôjde k narušeniu komunikácie v oblasti bazálnych ganglií v mozgu. Preto je nevyhnutné vyhľadať okamžitú lekársku pomoc, ak máte podozrenie na príznaky Parkinsonovej choroby. V súčasnosti neexistuje na ňu liek, ale kombinácia liečiv a opatrení v oblasti životného štýlu môže pomôcť zmierniť symptómy. 

Viac o téme: ChveniePríznakTrasenieParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu