Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Za 7,6 miliárd rokov Slnko pohltí Zem a spáli ju

Slnko
Slnko

LONDÝN - Za 7,6 miliardy rokov Slnko pohltí Zem a kedysi "modrá planéta" sa vyparí. Tento neradostný koniec predpovedajú astronómovia na základe najnovších výpočtov, o ktorých informoval odborný server space.com.

Ľudstvo sa tohto okamihu podľa nich ale báť nemusí. Naša planéta bude už dlho predtým tak horúca, že na nej nebude už žiadny život. V otázke zániku Zeme sa odborníci delia na dva tábory. Podľa jedných, planéta za niekoľko miliárd rokov zmrzne, ako bude slabnúť Slnko. Druhá skupina naopak tvrdí, že ju bude materská hviezda priťahovat, až ju pohltí a spáli.

Do tej druhej patrí aj emeritný profesor Sussexskej univerzity Robert Smith a astronóm Klaus-Peter Schröder z univerzity v mexickom Guanajuate. Na základe najnovších údajov upravili výpočtové modely a došli k záveru, že koniec sveta nastane za 7,6 miliardy rokov.

Na Zemi však v tej dobe podľa nich nebude nikto, kto by to zažil na vlastnej koži. "Za približne miliardu rokov bude Zem bez atmosféry, bez vody a teploty na povrchu budú dosahovať stovky stupňov," popisuje Smith budúcnosť našej planéty. "Zem bude v zásade suchá. Bude úplne nemožné, aby na nej existoval nejaký druh života. Vyhynie pravdepodobne aj človek a stane sa to nie skôr ako za miliardu rokov," odhaduje britský vedec.

Pre ľudstvo a jeho domovskú planétu napriek tomu podľa neho existuje nádej. Niektorí vedci prišli s myšlienkou využiť gravitáciu niektorého z okolo letiacich asteroidov a posunúť Zem od Slnka do chladnejšej oblasti. Nevyhnutnou podmienkou však bude, aby v potrebnej chvíli bola k dispozícii dostatočne inteligentná forma života, ktorá by takéto riešenie dokázala realizovať. Hoci táto teória znie ako sci-fi z televízneho seriálu Návštevníci, i Smith uznáva, že by za určitých podmienok mohla fungovať.

"Pokiaľ by sa to podarilo, zaistilo by to, že sa Zem bude pohybovať dostatočne rýchlo, aby ju to nepoškodilo. Život by tak mohol pokračovať ďalších sedem miliárd rokov," povedal space.com Smith. Jeho a Schröderove výpočty budú zverejnené v odbornom magazíne Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu