Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Zatúlaný mrož spôsobil v Európe chaos: Potopil niekoľko lodí, ale... dobrá správa!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN/DUBLIN - Zatúlaný mrož, ktorý sa od jari pohyboval pri pobreží západnej Európy a spôsobil chaos na juhoanglických ostrovoch, bol spozorovaný neďaleko Írska. Odborníci dúfajú, že sa vracia na sever do arktických vôd, ktoré sú jeho domovinou. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Mrož prezývaný Wally, ktorý má podľa biológov štyri roky, od mája precestoval zhruba 4000 kilometrov pozdĺž západoeurópskeho pobrežia. Videný bol v Írsku, Španielsku, Walese či v Cornwalle. Rozruch vyvolalo jeho dočasné usídlenie v prístave na súostroví Scilly, ktoré leží západne od južného cípu Británie. Mohutné zviera tu zotrvávalo od júna a potopilo niekoľko rybárskych lodí, na ktoré sa snažilo vyšplhať a odpočinúť si. 

VIDEO Zatúlaný mrož spôsobil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Keď tu pobýval, bol veľmi populárny, ale všetci sme radi, že sa teraz vydal ďalej, pretože sme sa báli, ako dlho tu zostane," uviedol Dan Jarvis zo Združenia britských potápačov na záchranu morských živočíchov (BDMLR), ktoré mroža monitorovalo. Skupina sa snažila prísť na spôsob, ako dvojmetrového plutvonožca od scillyských brehov odradiť. Odborníci mu zriadili aj pontón, aby mal kde odpočívať a neničil pri tom plavidlá. Na veľkú radosť obyvateľov súostrovia bol však Wally spozorovaný pri pobreží grófstva Waterford. "Sme veľmi šťastní, že to dobre dopadlo. Najlepšou správou by bolo, keby bez pomoci pokračoval v ceste na sever," vyhlásil Jarvis. 

VIDEO Zatúlaný mrož spôsobil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Wallyho prvýkrát videli v polovici marca neďaleko írskeho grófstva Kerry, následne strávil niekoľko mesiacov pri waleskom meste Tenby. Potom doplával k Francúzsku a v júni bol zas spozorovaný pri ústí rieky Nervión v španielskom Bilbae. Zástupcovia tohto druhu bežne žijú v Severnom ľadovom oceáne, vyskytujú sa aj na severe Atlantiku. 

Viac o téme: MrožWally
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu