Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bizarné HOAXY, ktorým uverili aj Slováci: Pozor na ten posledný, je veľmi nebezpečný!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Žiarenie mobilných telefónov, vedľajšie účinky očkovania či tajné satelity. Overovatelia faktov sa každý deň snažia vyvraciať fámy, ktoré sa šíria na internete. Mnohé tvrdenia sú desivé, nebezpečné, ale aj bizarné. Agentúra DPA priniesla k nedávnemu medzinárodnému dňu overovania faktov niekoľko kurióznych dezinformácií zo sociálnych sietí.

Tvrdenie: Líšky sú celý život verné jednému partnerovi. Fakt: Pravda je menej romantická. "Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že je to tak. Líščí samci sa pária, kedykoľvek sa im naskytne príležitosť," povedal biológ Stephan Funk. Líšky síce žijú príležitostne monogamne s jedným partnerom a majú spolu potomkov i opakovane, mnoho z nich však býva neverných. 

Bizarné HOAXY, ktorým uverili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tvrdenie: Na paprikových lúskoch je možné rozpoznať pohlavie. Má lusk na spodnej strane tri hrbole? Potom je to samčia paprika. Keď má štyri, ide o samičiu. Fakt: Tvrdenie je úplne chybné. Táto rastlina má obojpohlavné kvety, kde sa nachádzajú ako samčie piestiky, tak samičie tyčinky. Preto nejde zo samotného plodu zistiť pohlavie. 

Doba hoaxov a strachu: Slovákov trápia obavy z testovania, nepravda ako náplasť na neistotu

Doba hoaxov a strachu: Slovákov trápia obavy z testovania, nepravda ako náplasť na neistotu (Zdroj: Topky/Maarty)

Tvrdenie: Nemecká kancelárka Angela Merkelová zverejnila ako mladá v NDR socialistickú báseň: "Budem šéfkou Spolkovej republiky Nemecko/Triedny nepriateľ to bude nenávidieť/Plním plán Zjednotenej socialistickej strany Nemecka/Privediem ich na mizinu. Fakt: Báseň sa neobjavila v roku 1967 vo východonemeckom časopise pre deti Frösi, ale až v roku 2012 v satirickom magazíne Eulenspiegel. 

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Tvrdenie: Existujú zázračné postele, ktoré vyliečia takmer všetky choroby. Fakt: Zlomeniny? Rakoviny? Vyskočené platničky? Nie, tieto ochorenia sa nedajú liečiť na špeciálnych lôžkach. Údajné dôkazové snímky zobrazujú len rekvizitu z hororu Prometheus z roku 2012. Krásni a bohatí, ktorí si vraj postele nechávajú pre seba, sa teda musia aj naďalej spoliehať na tradičné liečebné postupy. 

Tvrdenie: Tisíce vtákov uhynuli kvôli vysielačom siete piatej generácie (5G). Fakt: Dokazovať to majú na internete kolujúce fotky stoviek mŕtvych operencov ležiacich na ceste. Vtáky síce opravdu uhynuli, nie však v súvislosti s novým štandardom mobilnej siete, ale preto, že sedeli na strome, ktorý sa vyvrátil po silnej búrke. 

Tvrdenie: Covidová vakcína v tme žiari a je rádioaktívna. Fakt: Pôvodcom tejto tézy má byť domnelá pracovníčka nemeckého inštitútu pre lieky a lekárske produkty BfArM, ktorá údajne prepašovala ampulku s vakcínou von z inštitútu. Látka podľa nej svieti na zeleno a je ľahko rádioaktívna. Nie je to pravda už len preto, že sa v inštitúte žiadne očkovacie preparáty neskladujú. Mierne rádioaktívne prípravky sa síce používajú napríklad pri liečbe rakoviny, pri očkovaní ale rádioaktivita nedáva zmysel. A svietiť vakcína nanajvýš pravdepodobne tiež nebude. 

Viac o téme: HoaxDezinformácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu