Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Bombastický objav v Kongu: Hora plná zlata, spustilo sa absolútne šialenstvo!

(Zdroj: Twitter/Ahmad Algohbary)

JUŽNÉ KIVU - Úrady v Konžskej demokratickej republike zakázali ťažbu v jednej z dedín po tom, čo tam našli rudu bohatú na zlato. Stalo sa to koncom februára na hore Luhihi. Podľa spolupracovníka BBC Tori Pesina existuje predpoklad, že pôda obsahuje až deväťdesiat percent zlata.

Po objave rudy bohatej na zlato pred pár týždňami zaplavili horu Luhihi v provincii Južné Kivu desiatky ľudí, ktorí sa snažili získať aspoň trochu tohto drahého kovu, informovala agentúra Reuters. Miestny minister baní Venant Burume Muhigirwa uviedol, že títo zberači zlata vyvinuli tlak na dedinu, v ktorej sa hora nachádza. Hornatú pôdu podľa odhadov tvorí 60 až 90 percent zlata.

Na videu môžete vidieť, že ťažba minerálov prebieha pomocou rudimentárnych nástrojov a je bežná v celom Kongu. V dôsledku najnovšieho objavu rudy však všetci obchodníci, príslušníci ozbrojených síl Konga (FARDC)  aj ľudia ťažiaci pre obživu museli opustiť bane v Luhihi a blízkom okolí. Z baníkov pôsobiacich na severovýchode pracuje až 90 percent v zlatníctve. V rozkaze, ktorý vydal Muhigirwa, sa tiež uvádzalo, že všetky ťažobné činnosti boli pozastavené až do odvolania a že prítomnosť FARDC v banských lokalitách, ktorá je podľa konžského ťažobného kódexu zakázaná, by mohla prispieť k nepokojom v Luhihi.

Cieľom pozastavenia ťažby je poskytnúť orgánom čas na identifikáciu baníkov pracujúcich v hore a zabezpečiť ich náležitú registráciu u remeselných regulátorov ťažby. Vo vyhláške sa uvádza, že v banskej činnosti v Luhihi musí byť obnovený poriadok nielen na ochranu životov, ale aj na zabezpečenie vysledovateľnosti zlata vyprodukovaného v súlade s konžským právom.

Kongo je plné prírodného bohatstva vrátane ropy, dreva, diamantov a minerálov, ale ľahkosť, s akou sa dajú tieto materiály nájsť, vyvoláva chamtivosť a spoločenské problémy. Spolu s cínom, volfrámom a tantalom je zlato jedným zo zdrojov známych ako "konfliktné materiály", pričom výskum naznačuje, že ozbrojené skupiny ťažia alebo nútia ostatných, aby ťažili materiál pred zdanením a následne ho pašujú do zahraničia a obchodujú s ním. Za takto získané peniaze sa potom nakupujú zbrane a vyplácajú bojovníci. 

Viac o téme: ZlatoŤažbaKongoNerastné suroviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu