Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Riu sa začal tradičný karneval, na tom benátskom nechýbajú ani Slováci

Karneval v Riu otvoril kráľ Momo. Symbolický kľúč mu dal starosta Maia (prvý vľavo). Zobraziť galériu (4)
Karneval v Riu otvoril kráľ Momo. Symbolický kľúč mu dal starosta Maia (prvý vľavo). (Zdroj: ČTK)

RIO DE JANEIRO/BENÁTKY - Samba sa začala! Brazílsky kráľ Momo otvoril tradičný karneval v brazílskom Riu de Janeiro, keď prevzal symbolický kľúč od starostu Cesara Maiu. Okrem Ria sa už niekoľko dní bavia aj talianske Benátky, kde sú aj slovenskí turisti. Sprievody sú aj v Nemecku či Španielsku.

Karneval v Riu nazval starosta „najväčšou párty na Zemi“ a počet návštevníkov má podľa úradov prekročiť hranicu 700 000. Z toho takmer tretinu tvoria zahraniční turisti. Tohtoročná slávnosť sa nesie aj v duchu portugalskej kráľovskej rodiny, ktorá sem presne pred 200 rokmi presťahovala na krátky čas svoje sídlo. Nechýbajú ani kontroverzie - tie spôsobil alegorický voz pripomínajúci holokaust, proti ktorému ostro vystúpila židovská obec. Podľa tvorcov však má byť voz mementom, aby sa niečo ako holokaust nikdy nezopakovalo.

Karnevalom žijú už niekoľko dní aj Benátky. Tie sú však tento rok bez tradičných masiek, ktoré riaditeľ podujatia zakázal. „Benátske masky sú vždy smutné, s ovisnutými kútikmi,“ zdôvodnil Marco Balich. Zákaz však platí iba pre oficiálne sprievody. V preplnených uliciach Benátok sú aj slovenskí turisti, ktorí nám do redakcie poslali svoje fotograrie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu