Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedci si vydýchli, pominula veľká hrozba: Toto všetko mohla zlikvidovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Kedysi obrovská ľadová kryha A68a unášaná prúdmi južného Atlantiku sa rozlomila najmenej na dva kusy. Podľa satelitných snímok sa teraz obe jej časti pohybujú vedľa seba vo vzdialenosti asi 135 kilometrov juhovýchodne od neobývaného ostrova Južná Georgia, ale čoskoro sa bezpochyby od seba vzdialia.

Púť ľadovej masy v poslednom čase vedci starostlivo sledovali kvôli obavám, že by mohla uviaznuť pri opustenom ostrove patriaceho k britským zámorským územiam a ohroziť tamojšiu faunu. Toto nebezpečenstvo ale vo svetle posledných udalostí pravdepodobne už pominulo, napísal spravodajský portál BBC. 

Vedci odobrali vzorky ľadu neďaleko miesta, kde objavili Ôtziho: To zistenie ich ohromilo

Zdá sa, že ľadová kryha, ktorá v časoch svojho najväčšieho rozmachu merala približne 5800 štvorcových kilometrov, je teraz blízko ku svojej záhube. K jej postupnému rozpadu prispieva teplejšie podnebie aj rozbúrenejšie vody. Ľadový kolos A68a sa v roku 2017 odtrhol od antarktického ľadovca Larsen-C a odvtedy sa pohybuje na otvorenom mori. Počas toho sa z pôvodnej kryhy niekoľkokrát odlomili menšie časti.

Odborníci z britského úradu pre výskum Antarktídy (BAS) mali obavy, že by kryha mohla zakotviť pri pobreží Južnej Georgie, malého ostrova ležiaceho asi 1400 kilometrov východne od pobrežia Argentíny, zlikvidovať tamojší podmorský život a asi dvom miliónom tučniakov, ktorí na ostrove žijú, zatarasiť prístup k moru, kde zháňajú potravu pre svoje mláďatá. Vedci sa už čoskoro majú vydať skúmať kryhu a jej vplyv na okolité prostredie. Otázkou ale je, či v čase, keď na miesto dorazia, bude ešte čo skúmať. 

Viac o téme: KryhaAtlantikA68a
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu