Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Neďaleko britskej základne na Antarktíde sa vytvorila obrovská kryha

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/British Antarctic Survey)

LONDÝN - Od antarktického ľadovca Brunt sa minulý týždeň neďaleko britskej polárnej stanice Halley odlomila ľadová kryha, ktorej plocha je väčšia ako rozloha mesta New York. Uvádza to na svojom webe britská antarktická operácia British Antarctic Survey (BAS), ktorá spomínanú výskumnú stanicu spravuje.

Vznik obrovskej kryhy správa opisuje ako ďalšiu etapu procesu pozorovaného niekoľko rokov. Základňa Halley sa nachádza priamo na ľadovci Brunt, vďaka čomu majú vedci o jeho vývoji dobrý prehľad. Platí to aj v týchto dňoch, kedy na polárnej stanici nikto nie je, pretože pohyb ľadu sleduje automatizovaný systém, ktorý odosiela dáta do Británie, uviedla riaditeľka BAS Jane Francisová.

A huge iceberg (1270 km²) the size of the county of Bedfordshire has broken off the 150-m thick Brunt Ice Shelf at the...

Posted by British Antarctic Survey on Friday, 26 February 2021
 

Pracovníci BAS údajne prvýkrát detekovali vznik masívnych prasklín v ľadovci, ktorý pláva na Weddelskom mori, takmer pred desiatimi rokmi. Signály o tom, že sa blíži významný prípad tzv. Telenie, začali prichádzať vlani v novembri, keď sa relatívne nová trhlina na sever od základne začala približovať k už existujúcej medzere v ľade. "Počas januára sa táto trhlina predlžovala severovýchodným smerom rýchlosťou až jeden kilometer denne a razila si cestu 150 metrov hrubým plávajúcim ľadovým šelfom. Kryha sa vytvorila, keď sa ráno 26. februára trhlina za niekoľko hodín rozšírila o niekoľko stoviek metrov," opisuje BAS.

Odlomený kus ľadovca má údajne rozlohu 1270 kilometrov štvorcových. Vplyvy takýchto javov sú podľa odborníkov nepredvídateľné, vznik novej kryhy by ale nemusel ovplyvniť chod stanice Halley. "V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa môže kryha vzdialiť, alebo by sa mohla dostať na plytčinu a zostať v blízkosti ľadovca Brunt" uvádza Francisová.

Televízia CNN vo svojej správe pripomína rok 2017, kedy sa od antarktického ľadovca Larsen-C odtrhla ešte väčšia kryha. Označovaná ako A68a mala pôvodne rozlohu 5800 štvorcových kilometrov, v januári sa rozlomila na najmenej dva kusy, ktoré sa nachádzali juhovýchodne od neobývaného ostrova Južná Georgia stovky kilometrov od Antarktídy.

Viac o téme: ĽadovecKryhaAntarktídaBrunt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu