Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mikrobiologička radí: Štyri VECI, ktoré v žiadnom prípade nerobte v hoteli počas pandémie covidu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - S blížiacimi sa sviatkami sa každý túži vrátiť späť domov, alebo si jednoducho chce len spraviť pár dní voľna mimo mesta. Mnohí sa tak ubytujú v hoteli, čo ale vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu nie je celkom bezpečné. Pokiaľ je to aj váš prípad, mali by ste pritom dodržať tieto štyri kroky, aby ste znížili riziko nákazy na minimum.

Aj napriek pandémii by bol určite každý rád doma v kruhu svojich najbližších. V rámci ďalekej cesty sa ale niektorí nevyhnú pobytu v hoteloch. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) označilo pobyt v hoteli za druhý najriskantnejší, hneď za pobytom na internáte. Mikrobiologička pre vnútorné prostredie a generálna riaditeľka biotechnologickej spoločnosti Phylagen Jessica Greenová však pozná pár trikov, ako zostať v bezpečí aj v takomto prostredí. 

Ak nemáte doma túto pomôcku, hrozí vám oveľa vyššie riziko nákazy KORONAVÍRUSOM

Nevyberajte si izbu, ktorá bola nedávno obsadená

Greenová radí, aby ste sa uistili, že vaša izba bola niekoľko dní pred príchodom dôkladne vyčistená a prázdna. Môže sa totiž stať, že sa ubytujete v izbe po niekom, kto má alebo mal COVID919 a vírusové častice sú v miestnosti stále prítomné. Dlhší časový úsek medzi vašou návštevou a pobytom predchádzajúceho hosťa umožňuje čas na rozptýlenie vírusu v prípade, že je v izbe stále prítomný. "Hotely by mali zabezpečiť dôkladné čistenie hneď po tom, ako hosť odíde a potom nechať miestnosť prázdnu a dobre vetranú niekoľko dní pred príchodom nového hosťa," uviedla odborníčka. Môže to znieť prehnane, ale práve tento krok vás môže ochrániť pred ochorením. 

Mikrobiologička radí: Štyri VECI,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas pobytu si nenechajte upratať izbu

Podľa Greenovej najlepšie urobíte, ak si nenecháte upratovať izbu. Podobné odporúčanie vydalo aj CDC. Organizácia zároveň odporučila hotelovým zamestnancom, aby izby obsadené tým istým zákazníkom neupratovali každý deň, pokiaľ je to možné. Dôvodom je snaha o elimináciu rizika šírenia vírusu. Aj keď je dezinfekcia povrchov dôležitá, významnejšie riziko totiž spočíva vo vdychovaní aerosólov iných ľudí, ako sú návštevníci hotelov, ďalší cestujúci a zamestnanci. Aby bola vaša izba uprataná a bez vírusov, vezmite si so sebou vlastné dezinfekčné obrúsky alebo dezinfekčný sprej. 

Mikrobiologička radí: Štyri VECI,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nestretávajte sa s nikým, pokiaľ to nie je nevyhnutné

Greenová vrelo odporúča obmedziť interakcie medzi ľuďmi. Namiesto toho si radšej nechajte jedlo doniesť pred izbu a poproste zamestnanca hotela, aby vám ho nechal pred dverami. Zabránite tak vstupu do miestnosti cudzej, potenciálne infikovanej osobe.  

Nezdržiavajte sa v hoteli, ktorý nedbá na opatrenia

Pre vašu vlastnú ochranu by ste mali vyhľadávať hotely, ktoré sú ochotné pravidelne testovať svojich zamestnancov a prípadne aj hostí. Greenová tiež spomenula, že zamestnanci hotela by mali dbať na pravidelné povrchové testy vnútorného prostredia, aby sa zaistila ako ich bezpečnosť, tak aj bezpečnosť hostí. 

Viac o téme: HotelKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu