Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Do konca storočia má rapídne klesnúť hladina známeho mora: Hrozia konflikty v regióne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Do konca storočia klesne hladina Kaspického mora o deväť až 18 metrov, uvádza štúdia univerzity v Utrechte vychádzajúca z dát nemeckých a holandských vedcov. Pri najhoršej variante 18 metrov by sa plocha hladiny mori znížila o viac ako tretinu, píše server RTBF.

Hladina Kaspického mora klesá už od deväťdesiatych rokov minulého storočia. Na vine je znečistenie, odparovanie vody a zimy bez ľadovej pokrývky. Podľa vedcov z univerzít v Giessene, Brémach a Utrechte bude tento trend stále výraznejší a môže byť aj zdrojom konfliktov v regióne. Na brehoch mora s rozlohou 371 000 kilometrov štvorcových leží Azerbajdžan, Rusko, Irán, Turkménsko a Kazachstan. Pri poklese hladiny mora budú tieto krajiny zrejme musieť predefinovať svoje hranice a stanoviť nové pravidlá pre rybolov v týchto vodách. 

Do konca storočia má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nižšia hladina mora bude mať dopad aj na "miestny jedinečný ekosystém, sťahovavé vtáky, jesetery a tulene kaspické, ktoré rodia svoje mláďatá na ľade a vyskytujú sa len v tejto lokalite," cituje RTBF z vedeckej štúdie. 

Viac o téme: HladinaMoreKaspické more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu