Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Morský prúd zaniesol k ostrovom záhadnú loď: Policajti boli v šoku z toho, čo našli pod palubou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DALAP-ULIGA-DARRIT - Polícia Marshallových ostrovov ohlásila nález viac ako 600 kilogramov kokaínu schovaného pod palubou lode, ktorú k ostrovom niesol pravdepodobne niekoľko rokov morský prúd. Generálny prokurátor tohto tichomorského štátu pridruženého k USA Richard Hickson oznámil, že sa plavidlo našlo minulý týždeň pri atole Ailuk.

Pod palubou lode bolo schovaných v jednokilových vreckách 649 kilogramov kokaínu. Podľa Hicksona je najpravdepodobnejšie, že prúd loď unášal cez Tichý oceán od Strednej alebo Južnej Ameriky. "Mohlo to byť rok alebo dva." Polícia oznámila, že droga bola ukrytá vo vreckách označených písmenami KW. Spálili ju v utorok, s výnimkou dvoch balení, ktoré budú odovzdané na analýzu americkej Národnej protidrogovej agentúre. 

Na Marshallových ostrovoch často končí odpad unášaný mesiace či roky tichomorskými prúdmi preč od amerického kontinentu. V ostatných dvadsiatich rokoch to boli aj drogy, ale tak objemná zásielka, ako tá najnovšia, ešte nájdená nebola. Miestne úrady majú pre tieto nálezy najrôznejšie vysvetlenie. Domnievajú sa, že pašeráci svoje zásielky nechajú napospas živlom, keď im hrozí dolapenie alebo keď sa stratia v búrke. Známy je prípad z roku 2014, kedy bol k Marshallovým ostrovom morským prúdom nesený salvadorský rybár José Alvarenga. Na ryby sa vydal o trinásť mesiacov skôr pri západnom pobreží Mexika s priateľom, ktorý počas plavby zomrel. Univerzita na Havaji potom vykonala šesnásť počítačových simulácií trasy morských prúdov a zistila, že všetky, ktoré začali pri mexických brehoch, skončili pri Marshallových ostrovoch. 

Na tomto ostrovnom mikronézskom štáte žije zhruba 61 000 ľudí. Z viac ako tridsiatich ostrovov sú najznámejšie Bikini a Eniwetok, ktoré v rokoch 1946 až 1958 slúžili Spojeným štátom ako jadrová strelnica. USA nad súostrovím vykonali v tom čase viac ako šesťdesiat jadrových výbuchov, čo vytvorilo desiatky kráterov aj vymazalo niektoré ostrovy z mapy. Stovky ľudí museli kvôli testom opustiť svoje domovy. Vedecké štúdie odhalili, že niektoré regióny Marshallových ostrovov majú takú úroveň zamorenia, ako oblasti jadrových katastrof v ukrajinskom Černobyle či japonskej Fukušime.

Viac o téme: LoďKokaínMarshallove ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu