Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Expert varuje pred chybou, ktorú väčšina ľudí robí pri príprave čaju: Dopúšťate sa jej aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Profesionálny ochutnávač jedál a nápojov upozorňuje na jednu chybu, ktorej sa dopúšťa väčšina z nás pri príprave čaju. Je vraj úplne jedno, či si ho vychutnávame ľadový alebo horúci. Rozhodujúcim faktorom je vždy teplota vody.

Portál Yorkshire Tea zverejnil návod na prípravu čaju, v ktorom odporúča zalievať vrecúško vriacou vodou. Jeho autori tiež uvádzajú, že je vhodné nechať ho lúhovať štyri až päť minút a dochucovacie ingrediencie pridávať až ako posledné. Podľa slov ochutnávača jedál a nápojov Martina Isarka je však takýto postup nesprávny. Tvrdí, že pri príprave čaju by sme nemali používať vodu zohriatu na viac ako 80 stupňov. Ak toto pravidlo nedodržíme, čaj vraj nebude chutiť o nič lepšie ako kapustová voda. 

Expert varuje pred chybou,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V tejto súvislosti je jedno, či čaj dochucujeme cukrom, medom, mliekom či citrónom. Kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim jeho chuť nápoja je teplota vody, ktorou ho zalievame. Isark okrem toho vyhlásil, že je potrebné navždy odbúrať mýtus o potrebe vriacej vody, ktorý bol presadzovaný v minulosti kvôli bezpečnosti nápoja. "Príliš horúca voda zabíja požadované nuansy čaju. Takto v ňom zostáva iba výrazná príchuť suchých tanínov," vysvetlil.  

Viac o téme: Čaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu