Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Už o pár dní nás čaká mimoriadny nebeský úkaz: Ale to ešte neviete, čo príde tesne pred Vianocami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rok 2020 nám po kratšom čase opäť naservíruje ďalší mimoriadny nebeský úkaz. Mars sa totiž už o pár dní priblíži k Zemi na vzdialenosť 62 miliónov kilometrov. Ocitne sa tak najbližšie k našej planéte až do roku 2035. Len o týžden neskôr bude červená planéta pozorovateľná celú noc.

"Mars sa v utorok 6. októbra o 16:19 hod SEČ priblíži k Zemi na vzdialenosť 62,07 milióna kilometrov. Na dlhý čas to bude najbližšie priblíženie tejto planéty," informuje astronóm Petr Horálek. Dôvod sledovať oblohu sa naskytne aj o týždeň neskôr. 13. októbra. Nastane totiž tzv. opozícia Marsu so Slnkom, vďaka čomu sa bude dať červená planéta pozorovať celú noc. Mars je jasný už v týchto dňoch; po Slnku, Mesiaci a Venuši je štvrtým najjasnejším objektom na oblohe. 

Mars (vľavo hore) počas pozorovania na Liptovskej Mare
Zobraziť galériu (3)
Mars (vľavo hore) počas pozorovania na Liptovskej Mare  (Zdroj: Petr Horálek)

Ako ho pozorovať?

Mars leží vysoko v súhvezdí Rýb, vďaka čomu ho možno sledovať mimoriadne vysoko nad obzorom. Vychádza na východe v čase súmraku (okolo 19. hodiny) a zapadá na západe v čase svitania (okolo siedmej ráno). Stačí si zaobstarať malý ďalekohľad a uvidíte ho. Podmienky na pozorovanie Marsu budú ešte lepšie v októbri a prvej polovici novembra. Pre plnohodnotný zážitok je najlepšie použiť stredne veľký hvezdársky ďalekohľad s priemerom nad päť centimetrov, ktorý umožní pozorovateľovi na povrchu Marsu uvidieť náznaky povrchových objektov ako polárnu čiapočku či albedové útvary

Už o pár dní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Do konca roka uvidíte ďalšie vzácne úkazy

Už 21. októbra vrcholí každoročný meteorický roj Orionidy, ktorý spôsobujú častice prachu z Halleyovej kométy. Ďalší roj - Geminidy - bude možné pozorovať 14. decembra s aktivitou viac ako 120 meteorov za hodinu. Asi najväčšia vzácnosť nás ale podľa Horálka čaká 21. decembra, kedy sa na večernej oblohe tesne k sebe priblížia planéty Jupiter a Saturn. Tak tesné priblíženie sa naposledy odohralo v roku 1623 a znovu ho uvidí až ďalšia generácia v roku 2080. 

Viac o téme: MarsVesmírne divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu