Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zostanete zhrození! VIDEO z bufetu zachytáva, ako rýchlo sa šíri infekcia koronavírusom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Spoon & Tamago)

KAWASAKI - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neustále pripomína, aké je dôležité dodržiavať hygienické pravidlá. Dokazuje to aj najnovšie video japonskej televízie. Mikrobiológovia v ňom zdokumentovali, ako rýchlo sa dokážu premiestňovať infekčné mikroorganizmy.

Hrozivé zistenie vedcov: KORONAVÍRUS zmutoval a teraz je ešte nákazlivejší!

Preventívne opatrenia sú podľa WHO v súčasnom boji s pandémiou jedinou účinnou zbraňou. Denne nás hygienici upozorňujú na to, aby sme nezabúdali na častú hygienu rúk, nedotýkali sa tváre, dodržiavali odstupy a nepodceňovali chrípkové príznaky. Všetkých, ktorí spochybňujú potrebu dodržiavania zvýšenej hygieny, snáď presvedčia videá, ktoré nakrútili mikrobiológovia z Lekárskej fakulty Univerzity sv. Marianny v japonskom Kawasaki a zverejnila ich tamojšia verejnoprávna televízia NHK. Zachytávajú experiment, na začiatku ktorého nastriekali do dlane dobrovoľníka fluorescenčnú farbu simulujúcu mikroorganizmy spôsobujúce kašeľ. Muž sa potom pridal k ľuďom, ktorí si naberali jedlo zo švédskych stolov v provizórnom bufete. Po polhodine v miestnosti zhasli a všetci zúčastnení mali možnosť uvidieť, kde všade skončili stopy spomínanej farby.

Na záberoch vidno svetielkujúce stopy nielen na príbore, džbánoch či tanieroch, ale aj priamo na kúskoch jedla, na rukách, tvárach a ústach účastníkov pokusu. Skrátka, fluorescenčná infekcia sa dostala úplne všade a zasiahla všetkých účastníkov. Autori ďalej zistili, že hlavnými prenášačmi boli jedálenské kliešte, vrchnáky riadu a rukoväť nádoby na nápoje. 

Zostanete zhrození! VIDEO z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Spoon & Tamago)

Táto jednoduchá demonštrácia ukázala, ako ľahko sa môžu šíriť choroboplodné mikroorganizmy prostredníctom kontaktu s kontaminovanými povrchmi. Televízia NHK neskôr vyzvala mikrobiológov, aby urobili aj druhý experiment. Počas neho sa dôkladnejšie zaoberali dodržiavaním hygieny pri bufetovom stole, a to tak, že jedlá boli oddelené, kliešte vymieňali za čisté a účastníci si často čistili ruky. Na konci sa zistilo, že fluorescenčnou farbou bol "infikovaný" iba muž, ktorému ju nastriekali na ruky. Potvrdilo sa tak, že hygiena rúk je veľmi dôležitá a v súčasnej situácii na nej doslova závisia životy.

Viac o téme: HygienaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu