Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mimoriadny vedecký OBJAV! Vakcína proti borelióze je na dosah: POZOR, odštartovala sezóna kliešťov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Českí vedci z Biologického centra Akadémie vied (AV) ČR úspešne otestovali látku, z ktorej by sa mohla vyrábať vakcína proti lymskej borelióze. Ochorenie, ktoré spôsobujú baktérie rodu borelia, prenášajú kliešte. Prípravok vykazuje proti boréliám stopercentnú účinnosť, navyše, cieli na všetky druhy borélií. Je teda univerzálnou formou ochrany pred ochorením.

Nádejnú očkovaciu látku vyvinul americký farmaceutický koncern Sanofi a jej testovanie na európskom kliešťovi zveril do rúk českým vedcom z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR. Informovala o tom Česká televízia. Nová očkovacia látka nadväzuje na skoršiu americkú vakcínu.

„Prvá vakcína proti lymskej borelióze bola založená na povrchovom proteíne borélií v kliešťovi, označovanom OspA. Bola to jednoduchá molekula, ktorá mala množstvo vedľajších účinkov, zaberala len na jeden druh borélie a bola použiteľná len v Amerike, kde sa tento druh borélie v kliešťoch vyskytuje,“ uviedol parazitológ Radek Šíma z Biologického centra AV ČR.

Mimoriadny vedecký OBJAV! Vakcína
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Biologické centrum AVČR )

V súčasnosti je však známych 21 druhov týchto baktérií, ktoré majú rôzne povrchové proteíny. Farmaceutická firma preto vylepšila štruktúru očkovacej látky – bolo vytvorené jadro molekuly, na ktoré sú naviazané rôzne povrchové proteíny OspA.

Mimoriadny vedecký OBJAV! Vakcína
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Biologické centrum AVČR )

Ako objasnil parazitológ, táto nová štruktúra umožňuje imunitnému systému rýchlo a spoľahlivo rozoznať cudzorodú látku v tele a vytvoriť proti nej protilátky. „Je to vakcína proti prenosu borélií, zafunguje veľmi skoro, hneď, ako borélie prechádzajú z kliešťa do človeka,“ mieni Šíma a tým, že vakcína cieli na všetky druhy borélií.

Mimoriadny vedecký OBJAV! Vakcína
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Biologické centrum AVČR )

Očkovacia látka sa testovala na myšiach, teraz bude záležať na Sanofi, či investuje do klinickej štúdie a rozhodne sa vakcínu pripraviť pre trh.

Na Slovensku sa premnožujú kliešte

V súčasnosti ich je najviac v okolí Nitry. V poslednom období nachádzajú odborníci kliešte aj v lokalitách, v ktorých sa doteraz nevyskytovali. „Sú na celom území Slovenska. Našli sme ich aj na Kysuciach. Dostávajú sa teda aj do nadmorských výšok, v akých do nedávna neboli,“ potvrdil entomológ a špecialista na boj s kliešťami Jozef Brestovský, ktorého citoval portál mesta Nitra.

Mimoriadny vedecký OBJAV! Vakcína
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najhoršia situácia je práve v okolí Nitry i v samotnom meste, kde je výskyt tohto nebezpečného hmyzu vyšší ako inde. „V tomto regióne je aj veľká premorenosť kliešťovou encefalitídou. Je to dlhoročné prírodné ohnisko tejto choroby a teda aj vysoká pravdepodobnosť nákazy,“ dodal Brestovský.

Ľudia by však mali byť obozretní aj v ostatných slovenských lokalitách, obzvlášť, keď počasie ťahá do prírody. Kliešte sa totiž zvyknú vyskytovať v poraste v okolí turistických značkovaných chodníkov.

Lymská borelióza môže byť choroba na celý život

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa borelióza prejavuje pestrým klinickým obrazom s postihnutím rôznych orgánov. „Inkubačný čas je niekoľko dní až rokov, liečba si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík. Očkovanie proti nej neexistuje,“ pripomenul úrad a upozorňuje, že neliečená lymská borelióza môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom.

Kliešť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Tri štádiá lymskej boreliózy

• Pre prvé sú typické kožné zmeny. Koža okolo miesta vpichu sčervená, začervenanie sa šíri do okolia a súčasne centrum bledne. Pridruží sa i zvýšená teplota, únava, bolesti svalov a kĺbov.

• Druhé štádium - po týždňoch až mesiacoch - sa môže sa prejaviť postihnutím kože, kĺbov, nervového systému, srdca alebo svalového systému.

• Do klinického obrazu tretieho štádia - po niekoľkých mesiacoch až rokoch - patrí najmä postihnutie centrálneho nervového systému, kožné zmeny, zápaly kĺbov a očnej rohovky.

Viac o téme: VedaSlovenskoKliešteVakcínaOčkovacia látka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu