Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ohromujúci objav na Antarktíde starý 40 miliónov rokov: Vedci z neho padli na zadok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Pred 40 miliónmi rokov bola Antarktída domovom niekoľkých druhov žiab, ktoré sú ďalším dôkazom, že táto ľadová oblasť bola svojho času omnoho teplejšia a spadala do mierneho podnebného pásma. Fosílie živočíchov sa našli na ostrove Seymour, napísal spravodajský server CNN.

Žaby na Antarktíde boli drobné, merali asi štyri až päť centimetrov, ale veľmi sa podobali na päť žijúcich druhov z rodu calyptocephalella, ktoré v súčasnosti poskakujú po Patagónii, uviedli vedci v štúdii zverejnenej v časopise Scientific Reports. "Vyzerali ako súčasné žaby, aj keď boli veľmi malé," uviedol kurátor švédskeho Prírodovedeckého múzea a profesor paleontológie Thomas Mörs. 

Sopka Erebus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci skúmali ľad na Antarktíde: Alarmujúci objav, zlá správa pre svet

Expert vysvetlil, že antarktické žaby žili v miernom, vlhkom, dažďovom pralese, ktorý bol veľmi podobný tomu, aký je teraz v čilských Andách. Mohli skákať po listoch už teraz vyhynutých leknovitých rastlín. Na ostrove Seymour, ktorý leží najbližšie k najjužnejšiemu výbežku Južnej Ameriky, sa našli aj skamenené kokóny pijavíc a zopár fosílnych ostatkov cicavcov. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

"Podľa môjho odhadu bola Antarktída miestom s bohatým a rozmanitým životom. Objavili sme len zlomok toho, čo tam kedysi žilo. Leknovité rastliny boli prvým náznakom, že tam bolo sladkovodné prostredie a nielen ľad," dodal Mörs. Zistenie jeho tímu naznačuje, že lesy Južnej Ameriky môžu byť akousi modernou analógiou antarktickej klímy pred zaľadnením tohto kontinentu. A teraz tu môžu žiť druhy, ktoré pôvodne obývali Antarktídu. 

Viac o téme: AntarktídaFosílie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu