Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

S ľudským tukom okolo sveta

Za ideálnych podmienok by mohol Bethune obísť svet za 65 dní Zobraziť galériu (3)
Za ideálnych podmienok by mohol Bethune obísť svet za 65 dní

VALENCIA - Naozaj nezvyčajným spôsobom chce oboplávať svet Pete Bethune z Nového Zélandu. Odvážny námorník si s manželkou postavil loď na biopalivo. A nie hocijaké - jeho Earthrace bude pohánať ľudský tuk. Pete chce na tomto plavidle vytvoriť rýchlostný rekord. Jeho cesta sa začne 1. marca v Španielsku.

Manželia založili vlastný dom a predali všetok zvyšný majetok, aby zrealizovali svoj odvážny projekt, a našli aj sponzorov. Bethune dokonca podstúpil liposukciu a symbolicky prispel na plavbu 100 mililitrami biopaliva. Procedúrou prešli spolu s ním aj dvaja dobrovoľníci, ktorí poskytli až 10 litrov tuku, čo predstavuje asi sedem litrov paliva na 15 kilometrov. Earthrace, ktorej stavba stála v prepočte 70 miliónov Sk, poháňa 100-percentný biodiesel a nevypúšťa splodiny. Celkovo unesie až 11 400 litrov paliva, jej hmotnosť pri plnej záťaži je 23 ton.

Posádka na cestu vyrazí 1. marca zo španielskej Valencie a postupne prejdú Atlantickým, Tichým a Indickým oceánom. Za ideálnych podmienok sa dá trasa zdolať za 65 dní, čím by prekonali doterajší rekord britskej lode z roku 1998, ktorá obišla svet za 75 dní.

Cieľom manželov je upozorniť na stav životného prostredia a alternatívne zdroje energie. "Je na vládach, aby umožnili väčšiu výrobu biopalív. Ak by to mali určovať ľudia zo svetového trhu, biopalivá by nikdy neboli," vyhlásil Bethune.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu