Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Policajti chceli zobudiť spiaceho zákazníka v taxíku: Strašný koniec, nechtiac ho zabili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

IRKUTSK - Dvaja policajti v sibírskom Irkutsku spôsobili smrť mladíkovi, ktorý zaspal vo vozidle taxislužby. Chceli ho prebudiť paralyzérom, spôsobili však, že nič netušiaci zákazník sa už neprebudil ani za pomoci lekárov. O incidente vo štvrtok na webe informovala Irkutská polícia.

Podľa oznámenia vyšetrovateľov policajti v noci na 15. februára "prekročili svoje právomoci, keď voči mladému človeku použili bez dostatočného odôvodnenia špeciálny prostriedok". Obaja si už vypočuli obvinenia a na záver vyšetrovania čakajú vo väzbe. Taxikár si podľa médií s 24-ročným mužom, ktorého nemohol prebudiť, zjavne nevedel rady, a tak zavolal políciu. Dvaja strážnici, ktorí medzi treťou a štvrtou hodinou nadránom na miesto prišli, na dôrazné prebudenie spáča použili paralyzér. Želaný výsledok sa ale nedostavil, naopak bol tragický.

Elektrické paralyzéry, resp. tasery používa polícia ako donucovací prostriedok v mnohých krajinách. Zariadenie vyzerá ako pištoľ, ktorá vystrelí dve elektródy na tenkých vodičoch. Zasahuje až na vzdialenosť desiatich metrov. Previnilca zneškodní tým, že mu ochromí ovládanie svalov a znemožní klásť odpor. Elektrický výboj prechádza len priečne pruhovaným svalstvom, takže nenarušuje činnosť srdca ani zvieračov. Zasiahnutý je pri plnom vedomí, vidí a počuje. Účinky paralyzéra po chvíli odoznejú. 

Policajti chceli zobudiť spiaceho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Používanie týchto zbraní má svojich odporcov, ktorí poukazujú na to, že zasiahnutí ľudia v niektorých prípadoch zomreli. Obhajcovia naopak tvrdia, že tasery životy zachraňujú. Namiesto nich by totiž museli byť pri zásahoch použité strelné zbrane.

Viac o téme: RuskoSmrťTaxikárParalyzér
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu