Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Bombastický objav astronómov: Zem má druhý mesiac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Kacper Wierzchos)

WASHINGTON - Zem má popri Mesiaci ešte druhého prirodzeného súputníka. Ide však podľa všetkého len o minimesiac, ktorý okolo našej planéty krúži dočasne. Kozmické teleso objavili astronómovia pracujúci na Stewardovej hvezdárni, kde sídli katedra astronómie Arizonskej univerzity.

"Nový mesiac" má podľa expertov priemer 1,9 až 3,5 metra, a je teda veľký asi ako osobné auto. Zem obletí raz za 47 dní po oválnej dráhe, na ktorej sa väčšinou pohybuje ďaleko za Orbit Mesiaca. Táto dráha je pritom nestabilná, takže teleso s označením 2020 CD3 nakoniec Zem opustí. Podľa niektorých vedcov možno už v apríli, iní si ale tak skorou rozlúčkou istí nie sú. 

Vedci objavili záhadný signál z vesmíru: Opakuje sa každých 16 dní

Zistenie nového objektu pri Zemi oznámil jeden z dvojice objaviteľov Kacper Wierzchos v stredu na Twitteri. Následne objav potvrdili vedci zo šiestich ďalších observatórií inde vo svete, ktorí tiež vypočítali obežnú dráhu telesa a naznačili, že gravitáciou je k Zemi pútané približne už tri roky. K predpokladu, že 2020 CD3 veľmi pravdepodobne pri prelete zachytila ​​gravitácia Zeme, sa prikláňa aj Stredisko pre malé planéty (MPC) Medzinárodnej astronomickej únie (IAU), ktoré sleduje malé objekty vo vesmíre.
Vedecky zamerané weby v tejto súvislosti pripomenuli, že ide o len druhý známy asteroid, ktorý naša planéta zachytila ​​ako minimesiac. Prvým bolo teleso katalogizované ako 2006 RH120, ktoré okolo krúžilo od septembra 2006 do júna 2007, než sa mu podarilo vymaniť sa z objatia Zeme. Podľa vedcov je pravdepodobné, že takéto objekty sa na čas dostanú pod vplyv zemskej príťažlivosti "každú chvíľu", ale kvôli malej veľkosti zostanú nepoznané.
Viac o téme: MesiacZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu