Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slávna pevnosť Alhambra v Španielsku ukrýva tajomstvo: Vedeli ste, že sa pod ňou nachádza toto?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

GRANADA - V stredovekom komplexe Alhambra v španielskom meste Granada bude pravdepodobne postavená nová turistická promenáda. V súvislosti s tým sa ale opäť vynárajú teórie o tom, na čo slúžili podzemné tunely a jaskyne, ktoré sa pod touto pevnosťou nachádzajú.

Úchvatný výhľad z námestia Paseo de Los Tristes na starú arabskú štvrť Albayzín v meste Granada priťahuje pozornosť miliónov turistov z celého sveta. Cieľom návštevníkov je najmä najznámejšia maurská pamiatka v krajine Alhambra. Stredoveký komplex palácov a pevností spája s Albayzínom rozsiahla sieť podzemných tunelov.

Vedenie mesta teraz plánuje na brehu rieky Darro postaviť promenádu, ktorá spojí práve spomínané námestie s maurskou časťou. Odborníci však tvrdia, že podzemná sieť tunelov a jaskyne zostanú pre verejnosť uzatvorené, čím budú ušetrené pred nástrahami narastajúceho cestovného ruchu. Jedinečné útroby mesta tak naďalej zostanú zahalené legendami a zachovajú si svoje tajomstvá. 

Slávna pevnosť Alhambra v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Historici sa domnievajú, že podzemné siete Alhambry spĺňali viaceré účely. Nedávnym pozorovaním sa napríklad zistilo, že približne 21 podzemných kobiek je prepojených s vonkajším svetom iba malými otvormi v ich stropoch. Labyrintová sieť úzkych tunelov pravdepodobne poskytovala úkryt a zároveň aj možnosť úniku v prípade obliehania mesta. Niektoré z nich sa tiež používali ako sklady potravinových zásob alebo slúžili na prepravu a chov exotických zvierat dovezených pre zábavu maurských panovníkov.

Slávna pevnosť Alhambra v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sprievodcovia uvádzajú,  že niektoré tunely sa tiahnu až na druhú stranu kopca a spájajú pevnosť s najväčšími domami v Albayzíne. Pred tisíc rokmi pod povrchom dnešnej Granady pulzoval čulý život. V súčasnosti je väčšina tejto podzemnej siete pre verejnosť uzavretá, ale vďaka prehliadkam môžete aspoň sčasti nasať atmosféru tohto miesta opradeného tajomstvom.

Viac o téme: AlhambraGranada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu