Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Neuveriteľný tehotenský ultrazvuk: VIDEO zachytáva, ako sa TO hýbe v maternici

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/STORYTRENDER)

CORAL GABLES - Americkí vedci realizovali na pobreží Bahám zaujímavý výskum, počas ktorého skenovali telá samíc žraloka tigrieho s cieľom zistiť, akú tendenciu má populácia týchto živočíchov v turisticky atraktívnej lokalite Tiger Beach. Na verejnosť sa tak dostali unikátne sonografické zábery zachytávajúce mláďatá vyvíjajúce sa v telách ich matiek.

Známa pláž Tiger Beach na Bahamách je lákadlom pre turistov, ktorí chcú pod morskou hladinou obdivovať žraloka tigrieho. Tie sú totiž v tejto oblasti prikrmované, aby z nej neodchádzali a naďalej tak zvyšovali návštevnosť. Riaditeľ programu pre výskum žralokov na University v Miami Neil Hammerschlag sa preto rozhodol urobiť v lokalite výskum, ktorý mal zistiť, ako potápačská turistika a prikrmovanie žralokov ovplyvňuje ich rozmnožovanie. "Žraloky sa v oblasti zdržiavali vo veľkom množstve aj v chladných mesiacoch a jedným z dôvodov je pravdepodobne neobmedzený prístup k potrave," vysvetľuje. 

Neuveriteľný tehotenský ultrazvuk: VIDEO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/STORYTRENDER)

Použitím najmodernejších technológií vznikli unikátne zábery dokumentujúce vývin plodu v maternici samíc. "Vzhľadom na to, že väčšinu žralokov tvorili samice v pomere 9:1, tak predpokladám, že tento pomer nie je náhodný a súvisí s reprodukciou. Ultrazvukové vyšetrenie a krvné testy potvrdili, že väčšina z pozorovaných samíc bude mať mláďa," informoval Hammerschlag.

Šéf tímu upokojil verejnosť, že pozorovaním nijako neohrozili život odchytených a testovaných predátorov. Spojenie techník im totiž umožnilo preskúmať reprodukčný stav a cyklus gravidity žralokov bez toho, aby ich museli zabíjať tak, ako kedysi. Po "tehotenských prehliadkach" označili gravidné samice satelitnými vysielačmi a sledovali vzorce ich správania a pohyb v oblasti. "Keď som uvidel mláďatá v telách matiek, boli to pre mňa druhé Vianoce," uviedol výskumník, profesor James Sulikowski.

Viac o téme: ŽralokBahamy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu