Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Vedci na dne mora objavili fantastický úkaz: A potom zistili, čo všetko sa v ňom nachádza

Najväčšie pobodkované pole v Severnej Amerike.
Najväčšie pobodkované pole v Severnej Amerike. (Zdroj: Youtube/ZGoldenReport)

MONTEREY BAY - Prieskumy odhalili približne 5000 kráterov, ktoré "bodkujú" morské dno. Najväčšie z "bodiek" sú hlboké päť metrov a široké viac ako 170 metrov. Vedci o tomto území vedia už roky, no len nedávno našli niekoľko malých priehlbiniek, ktoré úkaz ozvláštňujú.

Eva Lundstenová a Charles Paull z Inštitútu pre výskum akvárií v Monterey Bay našli 15 000 maličkých priehlbiniek na území, ktoré vedci označujú ako „najväčšie pobodkované pole v Severnej Amerike“. Ide o dno mora na pobreží Big Sur v Kalifornii. Je tvorené priehlbinami rôznych hĺbok a veľkostí, ktoré z diaľky vyzerajú ako bodky.

Podobné nálezy kdekoľvek na svete boli späté s únikom metánového plynu alebo kvapaliny, no tím z Monterey Bay neverí, že to je hlavnou príčinou. Sonarové údaje neodhalili žiadnu aktivitu vo veľkých kráteroch za posledných 50 000 rokov. Menšie priehlbiny sú však pomerne čerstvé, sú asi desať metrov široké a meter hlboké.

Čítajte aj: FOTO príšer, ktoré rybár vylovil z mora: Budete sa báť čo i len na ne pozrieť

Vedci zistili, že vrchnú vrstvu priehlbín pravidelne zoberie morský prúd smerom na juhovýchod. Takmer vo všetkých týchto priehlbinách odborníci našli rybárske náčinie, lebku veľrýb, držiaky na riasy, vrecia na odpad a vedrá. „To naznačuje, že morský odpad je zodpovedný za vznik 4500 až 15 000 mikro priehlbiniek a napovedá nám, ako sa tieto ‚bodky‘ tvoria,“ vysvetlil vedecký tím.

Hlbšie pochopenie tohto fenoménu by neznamenalo prospech len pre vedu, ale aj komerčné úmysly. Na tomto mieste by totiž mohla stáť veterná farma na otvorenom mori. „Prítomnosť týchto objektov poskytuje mikro biotopy pre ryby, ktoré miešajú jemnozrnný sediment. Ten potom odnáša morský prúd, čo prispieva k prehlbovaniu dier,“ uvádza vedecký tím.

Viac o téme: Morské dnoKrátery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu